Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΑP: Σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωζώνη η Ελλάδα για το χρέος

ΑP: Σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωζώνη η Ελλάδα για το χρέος
Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έστειλαν στα... τάρταρα τις ελληνικές μετοχές και τον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου
Την κατάργηση ή ότι θα πάρει πίσω μια σειρά από μέτρα που είχαν απαιτήσει οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης από την Ελλάδα, προκειμένου να της χορηγήσουν τα δάνεια διάσωσης, σηματοδότησε η νέα κυβέρνηση της χώρας, σημειώνει σε άρθρο του το Associated Press.
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενίσχυσαν την ανησυχία στις αγορές για μια σκληρή αντιπαράθεση με τις χώρες της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων κρατούν Ελλάδα μακριά από τη χρεοκοπία, με τις αγορές μετοχών και ομολόγων στην Ελλάδα να σημειώνουν κάθετη πτώση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις της χώρας είναι αδύνατον να επιτευχθούν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε τις συμφωνίες «τοξικό λάθος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεσμευθεί στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο στόχος των προηγούμενων δεσμεύσεων δεν είναι ρεαλιστικός.
Αντί τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, η νέα κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την οικονομία.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι κοινωνικής σωτηρίας και έχει ένα πολύ δύσκολο έργο», για να συμπληρώσει ότι «θέλουμε να διαπραγματευτούμε τη μείωση του χρέους και να μπει ένα τέλος στις συνθήκες λιτότητας».
Από τις Βρυξέλλες, ο Jyrki Katainen, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αναμένεται από τις ελληνικές αρχές «να εκπληρώσουν όλα όσα έχουν υποσχεθεί να εκπληρώσουν», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις κυβερνήσεις ομοίως.
«Εμείς δεν αλλάζουμε την πολιτική μας με βάση τις εκλογές», δήλωσε ο Katainen.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, αναζητά «ρεαλιστικές προτάσεις» για το πώς να κάνει πιο εύκολα διαχειρίσιμα τα τεράστια δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης», της μαζικής ανεργίας και της αύξησης της φτώχειας.
Τα σχόλια έστειλαν τις μετοχές στα τάρταρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, οι οποίοι επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσκολλημένη στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε περισσότερο από 7,5%, ενώ τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν, σημάδι ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης