Τελευταία Νέα
Διεθνή

The Guardian: Στα χέρια του Τσίπρα το μέλλον της Ευρώπης - Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. η Ελλάδα

The Guardian: Στα χέρια του Τσίπρα το μέλλον της Ευρώπης - Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε. η Ελλάδα
Οι έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. για την εναλλακτική της ριζοσπαστικής αριστεράς
Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει εισέλθει σε μια νέα ευμετάβλητη εποχή, μετά την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ταχθεί στο να βάλει τέλος στη λιτότητα, σημειώνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια κρίσης και με συνεχή ερωτήματα σχετικά την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, οι έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν κατηγορηματικά τις άγριες περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη, οδηγώντας τη χώρα στην ένδεια.
Το αποτέλεσμα, σημειώνεται, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα, δημιουργεί ένα προηγουμένο για κόμματα που τίθενται ενάντια στη λιτότητα και σε άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν εκλογές στα τέλη του έτους, ενώ υπογραμμίζει την απόρριψη των πολιτικών που έχουν επιβληθεί κυρίως, αν όχι μόνον από το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια.
Ο Τσίπρας κρατά πλέον το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια του, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα επιδοθούν σε διαπραγματεύσεις εβδομάδων σχετικά με τους όρους της βοήθειας, αλλά και τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση όσον αφορά περαιτέρω περικοπές και μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ, όμως οι θέσεις τους είναι πολύ διαφορετικές και προς το παρόν αγεφύρωτες, σημειώνεται.
«Το Grexit είναι αδιανόητο», σημείωσε αξιωματούχος των Βρυξελλών, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «θα ήταν εξαιρετικά δυσμενές».
Αν αρχίσουμε να το αμφισβητούμε αυτό, στο τέλος δεν θα έχουμε νομισματική ένωση, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η μόνη περίπτωση να υπάρξει Grexit είναι αν η Ελλάδα σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της, κάτι που θα σήμαινε ότι θέλει να φύγει από τη ζώνη του ευρώ.
Ο θρίαμβος του Τσίπρα, αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας της Ε.Ε., αν και των τριών δεκαετιών ευνοιοκρατίας και διαφθοράς που κατέστησαν σύστημα στην Ελλάδα, θα αντηχήσει πέρα από τα Βαλκάνια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις ατέλειες της πολιτικής ελίτ και της αποτυχίας τους να ασχοληθούν με τις λαϊκίστικες δυνάμεις, αμφισβητώντας το δικαίωμά τους να κυβερνήσουν.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης