Τελευταία Νέα
Διεθνή

Y. Mersch (ΕΚΤ): Καλεί σε ενότητα τις ευρωπαϊκές κεφαλαιακές αγορές - Η Ευρωζώνη παραμένει ατελής...

Y. Mersch (ΕΚΤ): Καλεί σε ενότητα τις ευρωπαϊκές κεφαλαιακές αγορές - Η Ευρωζώνη παραμένει ατελής...
Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση παραμένει ατελής, σημείωσε σε ομιλία του ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν την βαθύτερη ένταξή τους στην κοινή νομισματική ένωση με μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη σύνδεση των κεφαλαιακών αγορών, ανέφερε σε ομιλία του ο Yves Mersch, στέλεχος της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο Mersch τόνισε πως θα έπρεπε να υπήρχε τέτοια σύνδεση, που να επέτρεπε σε μία εταιρεία να εκδώσει ομόλογα και σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, εκτός από την χώρα-έδρα της.
Το ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «ατελή» την Ευρωζώνη και τόνισε ότι θα ήταν λάθος τα μέλη της νομισματικής ένωσης να την αφήσουν στην παρούσα της «ατελή» μορφή, αλλά θα πρέπει να έχουν ως σταθερό μακροπρόθεσμο στόχο την συνεχή εξέλιξή της.
Η βαθύτερη σύνδεση των κεφαλαιακών αγορών της Ευρωζώνης θα επιτρέψει την καλύτερη διασπορά του κινδύνου, ωφελώντας την κοινή οικονομία, καθώς θα επιτρέψει μια «πιο αποτελεσματική και ανεξάρτητη κατανομή των οικονομικών πόρων».
Ο εκ του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε ότι «η διασπορά του κινδύνου σημαίνει πως οι οικονομικές αγορές της Ευρωζώνης θα λειτουργούν καλύτερα, καθώς θα ξεπεράσουν τα κρατικά σύνορα και θα δρουν ανεξάρτητα από τις εσωτερικές εξελίξεις».
Κατά αυτόν τον τρόπο, εξήγησε ο Mersch στον λόγο του, «οι κραδασμοί από τα οικονομικά σοκ θα απορροφούνται καλύτερα, καθώς οι χώρες θα έχουν ένα δίκτυ προστασίας από τον ιδιωτικό τομέα».
Σημειώνοντας ότι μια διασυνοριακή συναλλαγή τίτλων στις ΗΠΑ κοστίζει τουλάχιστον 10 φορές λιγότερο από ότι στην Ευρώπη, ο Mersch κάλεσε σε εναρμόνιση των ρυθμίσεων για τα ομόλογα στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός νομικού πλαισίου για την διαχείριση των κρίσεων.
Τέλος, σημειώνεται πως ο Mersch αναφέρθηκε στον πρώην Γερμανό καγκελάριο Helmut Kohl, ο οποίος το 1992 υπογράμμιζε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ θα οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην δημιουργία, ουσιαστικά, των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης, καταλήγοντας πως «ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη, όσα έλεγε ο Kohl».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης