Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υεμένη: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους μετά την παραίτηση του προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi

tags :
Υεμένη: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους μετά την παραίτηση του προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi
Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την αποκατάσταση του κράτους
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Υεμένη βγήκαν στους δρόμους και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο εναντίον των σιιτών ανταρτών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα, μετά το κενό εξουσίας σε μια χώρα που βρίσκεται το πιο επικίνδυνο παρακλάδι της Αλ Κάιντα σύμφωνα με τις ΗΠΑ.
Περίπου 20.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Σαναά, κατευθυνόμενοι προς την οικία του προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi, ο οποίος παραιτήθηκε την Πέμπτη μαζί την κυβέρνησή του.
Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση από τότε που οι αντάρτες, γνωστοί ως Χούτι (Houthi), κατέλαβαν την τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα καταγγέλλοντας τους αντάρτες και ζητώντας την αποκατάσταση του προέδρου.
Παράλληλα, ξέσπασαν συμπλοκές με μαχαίρια και ρόπαλα, όταν οι αντάρτες προσπάθησαν να εμποδίσουν μία πορεία διαμαρτυρομένων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο διαδηλωτές και ένας Houthi.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ένοπλοι Houthi πυροβόλησαν διαδηλωτές στην πόλη-λιμάνι της Hodeida, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως η Ταΐζ, η Ιμπ και η Νταμάρ, με παρόμοια αιτήματα.
Στην Νταμάρ, διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, απαιτώντας την «αποκατάσταση του κράτους», ενώ πολλοί σε όλη τη χώρα χαρακτήρισαν την αρπαγή εξουσίας από τους Houthi ως «πραξικόπημα».
Οι Houthi, οι οποίοι λένε ότι μάχονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το βράδυ της Παρασκευής ότι θα εργαστούν για να υπάρξει μια ομαλή, δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας μετά την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.
Οι Houthi, που από το περασμένο καλοκαίρι έχουν καταλάβει πολλές πόλεις, ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα υπουργεία και σε μια επιτροπή που θα ξαναγράψει το Σύνταγμα της χώρας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης