Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ph. Hammond (βρετανός ΥΠΕΞ): Όλοι στην Ε.Ε. φοβούνται ένα Brexit

Ph. Hammond (βρετανός ΥΠΕΞ): Όλοι στην Ε.Ε. φοβούνται ένα Brexit
Είμαστε σε θέση να διαπραγματευθούμε μια σημαντική δέσμη μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε., τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Βέβαιος για τη διαπραγμάτευση μιας σημαντικής δέσμης μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Philip Hammond, μετά τις συναντήσεις που είχε σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αφού έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα κράτη – μέλη δεν επιθυμούν έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, σημειωτέον, έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις Ε.Ε. - Βρετανίας και εν συνεχεία να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017, εάν το του κόμμα κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου.
Ο Philip Hammond, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνεται σε άρθρο της ιστοσελίδας euractiv.gr, έχει επιφορτιστεί με περιοδείες στα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη πριν από τις εκλογές για να αναζητήσει κοινό έδαφος σε πεδία που η Βρετανία επιθυμεί αλλαγές, όπως η επιστροφή αρμοδιοτήτων πίσω στα εθνικά κοινοβούλια και να καταστεί η Ε.Ε. περισσότερο οικονομικά ανταγωνιστική.
Μέχρι στιγμής έχει επισκεφθεί 18 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Δανίας.
«Είμαι πολύ σαφής ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευθούμε μια σημαντική δέσμη μεταρρυθμίσεων», είπε ο Hammond.
«Το μήνυμα που ακούω πολύ καθαρά είναι ότι οι άνθρωποι για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους θέλουν τη Βρετανία εντός (σ.σ.της Ε.Ε.) ... είμαστε ένα σημαντικό στοιχείο σε μια πολύ λεπτή ισορροπία δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, για διαφορετικούς λόγους, ο καθένας φοβάται τις συνέπειες της βρετανικής εξόδου».
Με τη μετανάστευση να είναι κορυφαία ανησυχία μεταξύ των ψηφοφόρων, ο Cameron έχει καταστήσει τον έλεγχο της ροής των πολιτών της Ε.Ε. κεντρικό μέρος της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.
Οι ηγέτες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας Angela Merkel, έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στρέβλωση της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε.
Ο Cameron έχει δεσμευτεί να περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών της Ε.Ε. σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ph. Hammond, να σημειώνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι του ζήτησαν να δει τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κατάχρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας με την ενίσχυση του δικού της συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης