Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Napolitano - Αγώνας δρόμου για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές

tags :
Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Napolitano - Αγώνας δρόμου για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές
Σε δύο εβδομάδες η ψηφοφορία για το διάδοχο του
Την παραίτηση του από το αξίωμα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας υπέβαλε, όπως αναμενόταν, σήμερα το πρωί ο Giorgio Napolitano.
Ο Napolitano, ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος της Ιταλίας για επτά χρόνια, είχε καταστήσει σαφές εδώ και μήνες ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του από το προεδρικό αξίωμα μόλις λήξει το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ.
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής ο πρωθυπουργός Matteo Renzi θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για την εκλογή του νέου προέδρου προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Σημειώνεται πως η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων 15 ημερών, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου.
Στην προεδρική εκλογή συμμετέχουν οι βουλευτές, οι γερουσιαστές και 58 εκπρόσωποι των περιφερειών.
Πρόκειται συνολικά για 1.009 εκλέκτορες.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιταλίας, αν και στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτείται μια ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, από την τέταρτη ψηφοφορία και μετά απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 505 ψήφοι.
Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Renzi διαθέτει 415 ψήφους, αν και ο Renzi εμφανίζεται βέβαιος ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και ότι από την 1η Φεβρουαρίου η Ιταλία θα έχει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να οριστεί ένας τεχνοκράτης ή πολιτικός από τον Κεντρώο χώρο προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερες συναινέσεις.
Αντιθέτως έχει εξαγγείλει ότι θα πρόκειται για έναν πολιτικό μεγάλου διαμετρήματος που θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης