Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει ο Trichet σε μία καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης

tags :
Επιμένει ο Trichet σε μία καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης
Την ανάγκη για μια καλύτερη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ επανέλαβε σήμερα στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. "Το να διαχειρίζεται κανείς τόσο τεράστιες και διαφορετικές οικονομίες, που έχουν κοινό νόμισμα, είναι μια επιπλέον πρόκληση σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών, απ΄ό,τι σε μια ομοσπονδία", δήλωσε ο Τρισέ κάνοντας σύγκριση με τις ΗΠΑ.
"Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναλαμβάνει αδιάκοπα την ανάγκη για σημαντική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ", τόνισε ο Τρισέ σε διάσκεψη συμβούλων της BCE.
"Η οικονομική πολιτική κάθε χώρας μέλους της ζώνης ευρώ πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης", πρόσθεσε.
"Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο φεντεραλιστικά", τόνισε ο Τρισέ επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Αλεξάντερ Χάμιλτον ηγέτη της παράταξης των φεντεραλιστών στις ΗΠΑ που πίστευε στην ανάγκη ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τρισέ είχε αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μακροπρόθεσμα ενός υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για να συνεχιστεί η διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης, μια πρόταση που προσέκρουσε αμέσως στα πεσιμιστικά σχόλια ευρωπαίων πολιτικών.
Για τον Τρισέ, ένα τέτοιο υπουργείο δε θα διαχειριζόταν απαραίτητα ένα σημαντικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά θα αναλάμβανε απευθείας τις ευθύνες σε τουλάχιστον τρεις τομείς:
- Tην επίβλεψη των δημοσιονομικών πολιτικών.
- Των πολιτικών που αφορούν την ανταγωνιστικότητα.
- Όλες τις ευθύνες που αναλαμβάνουν γενικώς οι κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τη νομισματική ένωση και την εκπροσώπηση της συνομοσπονδίας της Ενωσης στους κόλπους των διεθνών οικονομικών θεσμών.
Βραχυπρόθεσμα, ο Τρισέ εκτιμά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ύστερα από γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να έχει λόγο στις πολιτικές που εφαρμόζουν τα κράτη τα οικονομικά των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις σε όλους τους εταίρους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης