Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φωτογραφική» ευελιξία σε Ιταλία και Γαλλία παραχωρούν οι Βρυξέλλες

«Φωτογραφική» ευελιξία σε Ιταλία και Γαλλία παραχωρούν οι Βρυξέλλες
Οι νέοι κανονισμοί της Κομισιόν δίνουν ανάσα ζωής σε Παρίσι και Ρώμη
Περιθώριο για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την χορήγηση παράτασης, σε όσες χώρες παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ανακοινώσουν μία νέα δέσμη κανόνων, βάσει των οποίων θα χορηγείται μεγαλύτερη χρονική προθεσμία, προκειμένου ένα κράτος – μέλος να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε.
Πάντως, πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν συνιστά τροποποίηση των υπαρχόντων κανονισμών.
Βέβαια, εφόσον τελικώς ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, τότε ουσιαστικά οι Βρυξέλλες δίνουν ανάσα ζωής σε Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα με την επιβολή προστίμων, σε περίπτωση που δεν μειώσουν το έλλειμμα κάτω του -3%.
«Οι νέοι κανόνες παρέχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στην Ιταλία και τη Γαλλία για το 2015» εκτιμά ο Mujitaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η ανακοίνωση των μέτρων έρχεται σε μία χρονική στιγμή, όπου οι οικονομικές και πολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται, καθώς Γαλλία και Ιταλία πιέζονται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας, με στόχο τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε.
Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται τη ραγδαία άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, όπως του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και της Λίγκας του Βορρά στην Ιταλία.
Η Ιταλία αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τους νέου κανονισμούς, δεδομένου πως διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος, μετά την Ελλάδα.
Το όφελος για τη Γαλλία θα είναι επίσης σημαντικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης