Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στις 51,6 μονάδες υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Στις 51,6 μονάδες υποχώρησε ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε τον Δεκέμβριο σε σχέση με την αρχική ανάγνωσή του, ωστόσο βελτιώθηκε σε μηνιαία βάση
Απροσδόκητη συρρίκνωση σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, καθώς η τελική ανάγνωση του δείκτη PMI υπηρεσιών άγγιξε τις 51,6 μονάδες, από αρχική ανάγνωση 51,9 μονάδων.
Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε από τις 51,1 μονάδες του Νοεμβρίου και έτσι ο Δεκέμβριος ήταν ο 18ος μήνας συνεχόμενης ανάπτυξης.
Οι αναλυτές παρουσιάζονται ανήσυχοι για τα αποτελέσματα, αλλά και για τον σύνθετο δείκτη PMI, ο οποίος ανήλθε στις 51,4 μονάδες, κάτω από τις συγκρατημένες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σημειώνεται, πάντως, ότι και οι δύο δείκτες παρέμειναν πάνω από το όριο ανάπτυξης των 50 μονάδων.
Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη Γαλλία να παραμένει σε στασιμότητα, την Ιταλία σε ύφεση και τη Γερμανία, επίσης, να φλερτάρει με την ύφεση.
Επιπλέον, μεγάλο είναι το πρόβλημα με τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Σημειώνεται, τέλος ότι φωτεινό παράδειγμα ανάπτυξης ήταν για άλλη μια φορά η Ιρλανδία, με τον PMI υπηρεσιών στις 62,6 μονάδες και η Ισπανία, με τον PMI υπηρεσιών στις 54,3 μονάδες.
Αντιθέτως, η Ιταλία απογοήτευσε, με τον PMI υπηρεσιών να διολισθαίνει κάτω από τις 50 μονάδες, στις 49,4 μονάδες.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης