Τελευταία Νέα
Διεθνή

Societe Generale: Η νομισματική πολιτική της Κίνας την οδηγεί στην κατάρρευση

Societe Generale: Η νομισματική πολιτική της Κίνας την οδηγεί στην κατάρρευση
Το σχέδιο στήριξης των τοπικών κυβερνήσεων από την κινεζική κυβέρνηση έχει αρχίσει και προβληματίζει τους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν το ποσό των 463 δις. δολαρίων που έχει διατεθεί, πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο που στήριξε τις αμερικανικές τράπεζες στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.
Δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας, το πακέτο είναι 1,5 φορές μεγαλύτερο από το αμερικανικό TARP, αναφέρει ο αναλυτής της Societe Generale, Dylan Grice, ο οποίος εκφράζει τους φόβους του για το ενδεχόμενο μίας επικείμενης σοβαρής κρίσης στην Κίνα.
Η Κίνα έχει καταφέρει να καθυστερήσει τη δική της κρίση για πολύ καιρό, αλλά αυτή η τακτική είναι αρκετά επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή με τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα από αυτά που φανταζόμαστε, αναφέρει ο Grice.
Ο Grice επισήμανε το ρόλο της νομισματικής πολιτικής. Η Κίνα θα πρέπει να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στο ρυθμό ανάπτυξης της, κάτι το οποίο όμως δεν έχει κάνει και αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές. Μια ματιά στα ιστορικά δεδομένα δείχνει σαφώς ότι όλες οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, διατήρησαν τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης για χρόνια. Στην Ιρλανδία, τα ποσοστά ήταν περισσότερο από 10% κάτω από το σημείο ισορροπίας στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας, ενώ στις ΗΠΑ τα επιτόκια ήταν περίπου 3% χαμηλότερα από το ποσοστό ανάπτυξης γύρω στο 2005.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης