Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Δέχεται πιέσεις να διαγράψει τα χρέη χωρών που χτυπήθηκαν από τον ιό Έμπολα

ΔΝΤ: Δέχεται πιέσεις να διαγράψει τα χρέη χωρών που χτυπήθηκαν από τον ιό Έμπολα
Οι οικονομίες της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε υπέστησαν πλήγμα από την επιδημία του Έμπολα
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν την διαγραφή των χρεών της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε.
Οι τρεις αφρικανικές χώρες δέχτηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την εξάπλωση του ιού Έμπολα, ο οποίος έσπειρε το θάνατο και τον πανικό.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο ΟΗΕ ζήτησε από το ΔΝΤ να σκεφτεί σοβαρά τη διαγραφή έστω μέρους του χρέους.
Πιέσεις ασκούν μέχρι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεγαλομέτοχος του ΔΝΤ, που ζητούν τη διαγραφή περίπου του 20% του συνολικού χρέους των τριών χωρών, που αγγίζει τα 480 εκατ. δολάρια.
Μια τέτοια κίνηση θα ελάφρυνε το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος των τριών χωρών και θα ωθούσε σε μια επανεκκίνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε πως «το Ταμείο και τα στελέχη αναζητούν νέους τρόπους αρωγής των πληγέντων χωρών».
Φαίνεται ότι το ΔΝΤ που παραδοσιακά αρκείται σε ορθόδοξους τρόπους οικονομικής στήριξης, μέσω δανείων στις κυβερνήσεις, επιθυμεί να προσθέσει νέες μορφές στήριξης στο παλμαρέ της.
Σημειώνεται ότι τόσο η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα έπρεπε να αποπληρώσουν μέρος των δανείων τους στο ΔΝΤ, παρά την καταστροφή που υπέστησαν, με την Παγκόσμια Τράπεζα να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και να εκδίδει δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων για τις τρεις χώρες «το οποίο δεν χρειάζεται να αποπληρωθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης