Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρούβλι: Παρά τη σταθεροποίησή του, δεν έχουν περάσει τα χειρότερα για το ρωσικό νόμισμα

Ρούβλι: Παρά τη σταθεροποίησή του, δεν έχουν περάσει τα χειρότερα για το ρωσικό νόμισμα
Και άλλη μεταβλητότητα περιμένει το ρωσικό νόμισμα, εκτιμούν αναλυτές
Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για το ρούβλι, παρά τη σταθεροποίηση που καταδεικνύει στις τελευταίες συνεδριάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, με τους αναλυτές της αγοράς νομισμάτων να σημειώνουν ότι ακόμη περιμένει πολλή μεταβλητότητα το ρωσικό νόμισμα.
Το ρούβλι, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, διαπραγματευόταν κοντά στα υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στα 54,2430 ρούβλια, μετά και την προειδοποίηση από την Standard and Poor's την Τρίτη ότι θα μπορούσε σύντομα να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ρωσίας στο καθεστώς «junk» («σκουπίδια»).
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει προσπαθήσει με επιθετικές κινήσεις να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο καταγράφει απώλειες 38% έως τώρα το 2014 έναντι του δολαρίου, εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης και των δραματικών αναταράξεων στις τιμές του πετρελαίου.
Ξένα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πωληθεί σε μεγάλες ποσότητες από την τράπεζα, η οποία προχώρησε επίσης σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 17%, κίνηση ωστόσο που δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην διολίσθηση 11% του νομίσματος την περασμένη Τρίτη, που αποτελεί την ισχυρότερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 1998.
Σύμφωνα με τον Chris Weafer, συνεργάτη της Macro Advisory Limited, η ρωσική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να σταθεροποίηση το ρούβλι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς πολλοί Ρώσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Ρώσοι βουλευτές εκτιμούν ότι μετά τα Χριστούγεννα η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έτι περαιτέρω, ωστόσο, σύμφωνα με τον Weafer, το ρωσικό νόμισμα θα διολισθήσει εκ νέου αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα περίπου 55 δολάρια το βαρέλι.
«Κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι οι τιμές του πετρελαίου», τονίζει.
Σήμερα Τετάρτη, εν τω μεταξύ, η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε νέα μέτρα, που αφορούν τη διάθεση ξένου συναλλάγματος στο τραπεζικό σύστημα.
Στη σταθεροποίηση του ρωσικού νομίσματος έχει συμβάλει επίσης και η σταθεροποίηση στην τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγο της χρηματιστηριακής FxPro, ωστόσο αμφιβάλλει αν υπάρχει περιθώριο πλήρους ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης