Τελευταία Νέα
Διεθνή

Banco de España: Με ρυθμό 0,6% αυξάνεται το ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2014

Banco de España: Με ρυθμό 0,6% αυξάνεται το ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2014
Εκτιμά ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας 1,4% για το σύνολο του έτους
Με ρυθμό 0,6% αυξάνεται το ΑΕΠ της Ισπανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, Banco de España.
Η τράπεζα σημειώνει ότι, «όπως και στα προηγούμενα τρίμηνα του έτους, η αύξηση της δραστηριότητας στηρίζεται στην ενίσχυση της ιδιωτικής εσωτερικής ζήτησης, ενώ η καθαρή ζήτηση από το εξωτερικό διατηρεί μια ελαφρά αρνητική συνεισφορά στο ΑΕΠ».
Παράλληλα, αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,4% για το σύνολο του 2014, 0,1% πάνω από τις τελευταίες εκτιμήσεις και τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης.
Για το 2015, η Banco de España αναμένει ότι «θα συνεχιστεί η ανάκαμψη, προβλέποντας αύξηση 2%».
Ακόμη η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας τονίζει την επιδείνωση που καταγράφεται στο εξωτερικό περιβάλλον και ειδικότερα στην ΟΝΕ, κάτι που έχει οδηγήσει σε πτωτική αναθεώρηση των προοπτικών για αρκετές χώρες το 2015.
Ωστόσο, εκτιμά ότι «η αναμενόμενη εξασθένηση των εξαγωγικών αγορών της Ισπανίας το επόμενο έτος θα αντισταθμιστεί από τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και τη σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου που προβλέπεται προς το παρόν».
Η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποιεί, όμως, ότι το σενάριο αυτό περιβάλλεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου, μετά την πτώση των τελευταίων εβδομάδων.
Δεδομένων αυτών, «η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2015 υπόκειται σε κινδύνους απόκλισης», δηλαδή η εκτίμηση για ανάπτυξη 2% για το 2015 μπορεί να είναι χειρότερη αν επιδεινωθεί περισσότερο του αναμενόμενου το κλίμα στις ξένες αγορές, ενώ αντιθέτως θα βελτιωθεί αν υπάρξει νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης