Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαφωνίες στην ΕΚΤ για την αποτελεσματικότητα ενός QE – Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Δ.Σ.

tags :
Διαφωνίες στην ΕΚΤ για την αποτελεσματικότητα ενός QE – Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Δ.Σ.
Δεν έχουν υπάρξει διαφωνίες επί της δομής του προγράμματος, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά του
Έντονες διαφωνίες για την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια, με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να διαφωνούν με την γραμμή του επικεφαλής M. Draghi.
Ειδικότερα, όπως διαρρέεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αν και δεν έχουν υπάρξει διαφωνίες επί της δομής του προγράμματος, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του QE.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγα τα μέλη που στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα ότι η ΕΚΤ πρόκειται να προβεί σε μεγάλης κλίμακας ποσοτική χαλάρωση (QE) στις αρχές του επόμενου έτους η οποία θα επικεντρωθεί στην αγορά κρατικών ομολόγων, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την αδύναμη οικονομία και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός διευρυμένου προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Bundesbank είχε αντιταχθεί στην έναρξη αγορών καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων από την EKT τον Σεπτέμβριο.
Από τότε αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν στείλει ισχυρά σήματα πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα και στις αγορές κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης