Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος για ρούβλι και ρωσικό χρηματιστήριο – «Ανάσες» από πετρέλαιο και Κίνα

Άνοδος για ρούβλι και ρωσικό χρηματιστήριο – «Ανάσες» από πετρέλαιο και Κίνα
Από την περασμένη Τρίτη το ρούβλι καταγράφει κέρδη περί το 30%
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η «χείρα βοηθείας» που πρόσφερε η Κίνα προσφέρουν επιπλέον «ανάσες» στη Ρωσία, με το ρούβλι να ενισχύεται περί το 30% την τελευταία εβδομάδα και το Χρηματιστήριο της Μόσχας να συνεχίζει το ράλι.
Οι επενδυτές επεκτείνουν την… εκεχειρία τις τελευταίες συνεδριάσεις στη Ρωσία.
Μετά την πτώση με την οποία ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, το ρούβλι και το ρωσικό χρηματιστήριο ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη ένα ράλι ανόδου.
Μέσα σε μία μόλις ημέρα, ο δείκτης RTS στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έφθασε να καταγράφει απώλειες 15%, ενώ και το ρούβλι έφθασε να «βυθιστεί» περί το 25%.
Κατά τη διάρκεια της διολίσθησής του, το ρωσικό νόμισμα κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά τόσο έναντι του δολαρίου (ένα δολάριο έφθασε να ισούται με 80 ρούβλια) όσο και του ευρώ (ένα ευρώ έφθασε να ισούται με 100 ρούβλια).
Σήμερα Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014, το ρούβλι καταγράφει επιπλέον κέρδη περί το 5% έναντι του δολαρίου, στα 57 ρούβλια.
Σημειώνεται ότι από την περασμένη Τρίτη το ρούβλι έχει ενισχυθεί περί το 30%.
Πέραν του ρωσικού νομίσματος, ανοδικά κινείται και το Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Ο δείκτης RTS, με ονομαστική αξία σε δολάρια, καταγράφει επίσης κέρδη περί το 5%, ανακτώντας τα επίπεδα των 800 μονάδων, μειώνοντας έτσι στο 40% τις συσσωρευμένες απώλειες μέχρι τώρα το 2014.
Βελτίωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων, με το επιτόκιο στο 10ετές ρωσικό ομόλογο να υποχωρεί σήμερα στο 16% έναντι 19% την περασμένη εβδομάδα.
Στα 10ετή ομόλογα η απόδοση διαμορφώνεται στο 13%.

«Ανάσες» για τη Ρωσία από Κίνα και πετρέλαιο

Η κινεζική κυβέρνηση έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, μια συμφωνία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανταλλαγή νομισμάτων και την αύξηση της χρήσης των νομισμάτων τους στις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Από την Κίνα διαμηνύουν ότι η Ρωσία «είναι ένας στρατηγικός εταίρος αναντικατάστατος στη διεθνή σκηνή».
Συνεπικουρικά με την Κίνα λειτουργεί και η άνοδος που καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου, με την τιμή του Brent, μετά την πτώση στα χαμηλά του 2009 κάτω από τα 59 δολάρια, να καταγράφει σήμερα άνοδο πάνω από τα 62 δολάρια.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της Ρωσίας και το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης