Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Lagarde για να διατηρήσουν την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας...

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Lagarde για να διατηρήσουν την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας...
Σύμφωνα με μια άγραφη συμφωνία, που χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο «τιμόνι» του ΔΝΤ βρισκόταν πάντα Ευρωπαίος, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επικεφαλής έναν Αμερικανό. Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι δεν θα υποστηρίξουν κάποιον Ευρωπαίο για να αναλάβει τα ηνία του Ταμείου, θα είναι σαν να χάνουν την απώλεια του ελέγχου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Θέλουμε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να έχουν έναν ηγετικό ρόλο σε αυτούς τους θεσμούς,», δήλωσε ο Robert Dold, μέλος των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, δήλωσε πρόσφατα ότι κατά την άποψή του και η Christine Lagarde και ο Agustin Carstens έχουν τα κατάλληλα προσόντα να ηγηθούν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως αποτελούν δύο «πολύ ταλαντούχους» υποψήφιους για να αντικαταστήσουν Dominique Strauss-Kahn. Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ταμείου με το 17%, θα παίξει «σημαντικό» ρόλο στην επιλογή του διαδόχου του Strauss-Kahn.
«Το Κογκρέσο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την εκλογική διαδικασία της ηγεσίας του ΔΝΤ», τόνισε ο Tim Adams, πρώην υφυπουργός Οικονομικών. «Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η εκπροσώπηση των ΗΠΑ, τόσο στο Ταμείο όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης