Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 25 ευρωπαϊκές εταιρείες που πλήττονται από τη ρωσική κρίση και τη διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος

Οι 25 ευρωπαϊκές εταιρείες που πλήττονται από τη ρωσική κρίση και τη διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Saxo Bank κατατάσσει μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων κινδύνων για το 2015 τη χρεοκοπία της Ρωσίας
Σε πηγή αυξανόμενης αστάθειας έχει μετατραπεί για τις αγορές η Ρωσία, με τις προειδοποιήσεις να εξακολουθούν να είναι ενεργές και τη διολίσθηση του ρουβλίου να πλήττει 25 εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στη ρωσική αγορά.
Οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα για τη στάση της στο θέμα της ουκρανικής κρίσης και η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου έχουν προκαλέσει τον… όλεθρο στη Ρωσία και όχι αδίκως, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας.
Οι προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο ύφεσης τώρα έχουν μετατραπεί σε προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ρωσίας.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, μάλιστα, η Saxo Bank κατατάσσει μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων κινδύνων για το 2015 την αθέτηση χρέους από τη Ρωσία.
Η αποχώρηση επενδυτών έχει οδηγήσει σε νέα χαμηλά έτους 2009 το Χρηματιστήριο της Μόσχας, με την απόδοση των ομολόγων να διαμορφώνεται πάνω από τις 500 μονάδες βάσης και το ρούβλι να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, καθώς για πρώτη φορά για την ανταλλαγή ενός δολαρίου απαιτούνται περισσότερα από 70 ρούβλια.
Η διολίσθηση του ρουβλίου, που φθάνει το 50% από τον Ιούνιο, πλήττει και τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ρωσική αγορά.

Οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο
Οι αναλυτές της Citigroup ήδη από τα μέσα του έτους, τη στιγμή δηλαδή που ξεκίνησε η διολίσθηση του ρουβλίου, κατήρτισαν μια λίστα με τις 25 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία.
Σε αυτή προστίθενται και επιπλέον πέντε εταιρείες μη ευρωπαϊκές που επηρεάζονται από τη ρωσική κρίση.
Οι δύο επιχειρήσεις που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι η Coca Cola Hellenic και η δανέζικη ζυθοποιΐα Carlsberg, οι οποίες πραγματοποιούν το 33% και 32% αντίστοιχα των πωλήσεών τους στη ρωσική αγορά.
Παράλληλα, στη λίστα περιλαμβάνονται η αμερικανική Pepsico και η γαλλική Pernod-Ricard, με πωλήσεις 7% και 5% αντίστοιχα.
Μετά τις Coca Cola Hellenic και την Carlsberg το «Top 10» των εταιρειών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία συμπληρώνουν δύο φινλανδικές εταιρείες, όπως η Nokian Renkaat και η Fortun (το 29% των πωλήσεών της κατευθύνονται στη Ρωσία), η γερμανική BASF (25%), η βρετανική Inchcape (20%), η ιαπωνική Japan Tobacco (15%), η τηλεπικοινωνιακές TeliaSonera και Portugal Telecom (14% εκάστη) και η γερμανική Adidas (13%).
Πέραν της Pepsico, οι άλλες δύο αμερικανικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα της Citi είναι η Philip Morris (πωλήσεις 10% στη Ρωσία) και η Avon Products (13%).
Τη λίστα συμπληρώνουν η νορβηγική Telenor (13%), η γαλλική Danone (11%), η γερμανική Metro (9%), η βρετανική Mondi (8%), η γαλλική Renault (8%), η φινλανδική Neste Oil (8%), η American Tobacco (8%), η κινεζική Geely Automobile (6%), η γερμανική Henkel (6%), η δανέζικη Flsmidth & Company (5%), η βρετανική Rotork (5%), η ιταλική Enel (5%) και ο πετρελαϊκός γίγαντας Royal Dutch Shell (2%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης