Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ανέκαμψε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο - Στις 51,7 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Ανέκαμψε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο - Στις 51,7 μονάδες ο σύνθετος PMI
Οι επιδόσεις Γερμανίας και Γαλλίας εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες
Ελαφρά ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, από τη Markit, αν και όπως επισημαίνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει από τους πιο αδύναμους από το 2013.
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 51,7 μονάδες, που αποτελεί υψηλό δύο μηνών, έναντι των 51,1 μονάδων του Νοεμβρίου.
Στους επιμέρους δείκτες, ο ΡΜι υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε υψηλό επίσης δύο μηνών, στις 51,9 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι των 51,1 μονάδων του Νοεμβρίου και μεταποιητικός PMI παρέμεινε αμετάβλητος στις 51,2 μονάδες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, η Ευρωζώνη είδε ελαφρώς ταχύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο, αν και σημειώνει ότι παραμένει ανησυχητική η αδυναμία στις μεγάλες οικονομίες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η αύξηση που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο ήταν η δεύτερη χαμηλότερη από το 2013, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ επεκτάθηκε μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία αναπτύσσεται με το πιο αδύναμο ποσοστό εδώ και ενάμισι έτος, ενώ συνεχίζει να υποχωρεί στη Γαλλία.
Επομένως, όπως αναφέρει, η άνοδος που καταγράφηκε οφείλεται στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, όπου η ανάπτυξη σημείωσε υψηλό πέντε μηνών, για να ολοκληρώσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια την καλύτερη χρονιά από το 2007.
Ακόμη σημειώνει ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, προσθέτοντας ότι τα κόστη των επιχειρήσεων ελάχιστα έχουν αυξηθεί ενώ και οι τιμές πώλησης συνεχίζουν να υποχωρούν.
Από τη μια πλευρά, σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, η ανοδική τροχιά του PMI υποστηρίζει την άποψη ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ έχουν αρχίσει να αποδίδουν και ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να μετρηθεί ο αντίκτυπός τους.
Από την άλλη, τονίζει, ο απογοητευτικός ρυθμός επέκτασης και ειδικότερα η αδυναμία σε Γερμανία και Γαλλία θα προστεθούν στις φωνές για λήψη άμεσα επιπλέον μέτρων τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης