Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε μετοχές της Societe Generale επένδυσε η Λιβύη

Σε μετοχές της Societe Generale επένδυσε η Λιβύη
Σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων είχε προβεί η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης σε μετοχές της Societe Generale τον Μάρτιο του 2008, αφού ξέσπασε το σκάνδαλο Jerome Kerviel που κόστισε στον γαλλικό τραπεζικό κολοσσό ζημίες 5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, η Επενδυτική Αρχή της Λιβύης τοποθετήθηκε σε μετοχές της ίδιας της τράπεζας σε χαρτοφυλάκιο λήξεως το 2018. Οι traders φαίνεται να έπεισαν τους Λίβυους επενδυτές ότι πρόκειται για μία επένδυση που αποτελεί καλό hedging στις μεγάλες συναλλαγματικές επενδύσεις της Λιβύης.
Όμως, μέχρι τα τέλη του 2010 η Λιβύη έχασε το 72% της αξίας των επενδύσεων της. Οι Financial Times συγκρίνουν την επένδυση αυτή με τις συναλλαγές της Goldman Sachs με τη Λιβύη, με χαρτοφυλάκιο 1,2 δις ευρώ, το οποίο έχασε το 98% της αξίας του το πρώτο εξάμηνο του 2010. «Η υπόθεση αυτή είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί όμιλοι έκαναν συμφωνίες με τον Μουαμάρ Καντάφι, που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν για τη χώρα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.
Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά σε δήλωσή της ανέφερε πως «η Societe Generale ασχολείται με πολλά κρατικά επενδυτικά ταμεία και συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς. Η τράπεζα δεν μπορεί να σχολιάσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο πελάτη ή συναλλαγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης