Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Νορβηγία: Απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25% από 1,5%
Σε μια κίνηση – έκπληξη προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, μειώνοντας τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας, λόγω των μειωμένων επενδύσεων, των χαμηλών τιμών πετρελαίου και της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25% από το 1,5%, όταν οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διατηρηθεί σταθερό και θα υπάρξει μείωσή του το νέο έτος.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης της νορβηγικής οικονομίας έχουν αποδυναμωθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, στην οποία σημειώνεται παράλληλα ότι η πετρελαϊκή δραστηριότητα έχει «μαλακώσει», ενώ ενδεχομένως να διευρυνθεί η τάση πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Όπως επισημαίνεται, τα ανωτέρω θα επηρεάσουν ευρύτερα την οικονομία της χώρας, ενώ και το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αυξηθεί.
Σημειώνεται ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη στη Νορβηγία ήδη έχουν υποβαθμιστεί λόγω των μειούμενων επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου, με την τιμή του μαύρου χρυσού να έχει ήδη υποχωρήσει περί το 40% τους τελευταίους έξι μήνες και τις επενδύσεις στον τομέα να εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 15-20% το επόμενο έτος.
Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2015, κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της για ανάπτυξη 2,5%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης