Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Απειλεί την οικονομία το πετρέλαιο – Σε χαμηλό 12 ετών η παγκόσμια ζήτηση το 2015

ΟΠΕΚ: Απειλεί την οικονομία το πετρέλαιο – Σε χαμηλό 12 ετών η παγκόσμια ζήτηση το 2015
Εκτιμά ότι θα φθάσει στα 28,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι 280.000 λιγότερα
Σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια κατανάλωση αργού πετρελαίου, αλλά και για τη ζήτηση πετρελαίου που παράγουν οι χώρες - μέλη του προχώρησε ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).
Σύμφωνα με το νέο σενάριο που επεξεργάζεται ο ΟΠΕΚ, η ζήτηση αργού πετρελαίου από τις χώρες μέλη του θα υποχωρήσει σε χαμηλά 12 έτων, εξαιτίας της αδυναμίας ανάπτυξης της κατανάλωσης εν γένει και επίσης, λόγω του ανταγωνισμού που ασκεί η άνθηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Ο Οργανισμός υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια κατανάλωση αργού στα 28,92 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2015, ήτοι 1,2% περισσότερο έναντι του 2014, όμως ελαφρά λιγότερο από εκείνο που εκτιμούσε μέχρι τώρα, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την οικονομία συνέχιση της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.
Στην έκθεσή του για τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε πτωτικά κατά 0,07% (περί τις 70.000 βαρέλια ημερησίως) τους υπολογισμούς του για την κατανάλωση το επόμενο έτος.
Ειδικότερα για τις επιμέρους περιοχές, οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας και ειδικότερα η Ιαπωνία θα είναι οι μοναδικές που θα καταναλώσουν το 2015 λιγότερο αργό πετρέλαιο σε σχέση με φέτος.
Ο ΟΠΕΚ αναφέρεται στην εκτιμώμενη βελτίωση των οικονομιών της περιοχής, όταν υπολογίζει ότι η πτώση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. θα είναι μικρότερη έναντι του 2014.
Όσον αφορά την Κίνα, οι αναλυτές του Οργανισμού εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της κατανάλωσης κατά 2,95% το 2015 (3,49% το 2014), για να φθάσει στα 10,73 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7% και το 2015, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η κινεζική οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να χάνει ώθηση.
Παρ' όλα αυτά, ο ασιατικός γίγαντας θα καταναλώσει το επόμενο έτος περί το 11% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης «μαύρου χρυσού».
Στην έκθεση του Οργανισμού αναλύεται ακόμη η πτωτική τάση που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, που έχουν οδηγήσει την αξία του ανά βαρέλι σε χαμηλά πέντε ετών, σημειώνοντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η προσφορά είναι σημαντικά υψηλότερη της ζήτησης.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, κύριος υπαίτιος αυτής της αύξησης προσφοράς «μαύρου χρυσού» είναι οι χώρες ανταγωνίστριες του Οργανισμού και ειδικότερα οι ΗΠΑ, οι οποίες στις αρχές του Νοεμβρίου έφθασε να εξορύσσει πετρέλαιο σε επίπεδα που είχαν να ειδωθούν από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970.
Όπως σημειώνει, ένα το παρόν περιβάλλον τιμών επιμείνει και το επόμενο έτος, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν είναι σαφής η έκταση αυτού του παράγοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης