Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Ισχυρό μήνυμα χαλαρής πολιτικής η αγορά κρατικών ομολόγων

Praet (ΕΚΤ): Ισχυρό μήνυμα χαλαρής πολιτικής η αγορά κρατικών ομολόγων
Σε δημιουργία κινήτρων για τραπεζικό δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων
Θετικός σε μια ενδεχόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων εμφανίζεται ο Peter Praet, εκτιμώντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα επηρεάσει ευνοϊκά τον τραπεζικό δανεισμό, εδραιώνοντας τη χαλαρή πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Όπως εξηγεί το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, «εάν η αγορά κρατικών ομολόγων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ευκαιρίας του δανεισμού για τις τράπεζες, μέσω της μείωσης των αποδόσεων εναλλακτικών επενδύσεων, αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία κινήτρων για τις τράπεζες προκειμένου να διευρύνουν τις πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον Peter Praet, στην αρχή του επόμενου έτους το ΔΣ πρόκειται να επαναξιολογήσει τα κίνητρα νομισματικής πολιτικής που έχουν επιτευχθεί, την επέκταση του ισολογισμού και την προοπτική των εξελίξεων σε επίπεδο τιμών.
«Εάν κριθεί αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με νέα μέτρα οι κίνδυνοι που απορρέουν από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, το ΔΣ δεσμεύεται ομόφωνα να χρησιμοποιήσει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του».
Αυτό μπορεί να σημαίνει τροποποίηση του μεγέθους, του ρυθμού και της σύνθεσης των μέτρων της ΕΚΤ στις αρχές του έτους, τονίζει ο Peter Praet.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί «πολύ χαμηλότερα» από το 0,7%, κυρίως λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.
«Η μείωση της τιμής του πετρελαίου ενισχύει τα πραγματικά εισοδήματα και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ στο μέλλον. Ίσως, όμως, να μην έχουμε αυτή την πολυτέλεια προς το παρόν», σημειώνει ο Peter Praet.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης