Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Kerry και Cameron υπόσχονται να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν

Βρετανία: Kerry και Cameron υπόσχονται να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν
«Η ιστορία δεν θα επαναληφθεί, θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας», τόνισε ο αφγανός πρόεδρος A. Ghani
Να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν υποσχέθηκαν ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, μετά την ανησυχητική αύξηση της ανασφάλειας στη χώρα και την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.
Όπως σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, «θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα» και πρόσθεσε ότι η πρόσφατη αποχώρηση των στρατιωτών δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της Βρετανίας, που υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Από την πλευρά του αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε για μια νέα εμβάθυνση των σχέσεων με την Καμπούλ και τόνισε στον αφγανό πρόεδρο Α. Ghani για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στρατιωτικής αποστολής, ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την παραμονή στο Αφγανιστάν 10.000 στρατιωτών, αν και ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος.
Μετά την εμπειρία του Ιράκ, η αμερικανική κυβέρνηση επανακαθορίζει τη στρατηγική της στο Αφγανιστάν, υπό το φως των νέων επιθέσεων από τους Ταλιμπάν ύστερα από 13 χρόνια συγκρούσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο δόθηκε έμφαση στη διεθνή βοήθεια και στην πολιτική λύση.
Όπως σημείωσε ο αφγανός πρόεδρος Ghani, «η ιστορία δεν θα επαναληφθεί, θα αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας» και υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί μαζί με τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο Abdullah Abdullah για μια κυβέρνηση ενότητας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι προτεραιότητά του είναι η οικονομία και τόνισε την σημασία της διεθνούς βοήθειας για την κατασκευή υποδομών, αλλά και για την εγγύηση της ασφάλειας και της παιδείας για τους Αφγανούς.
Σημειώνεται ότι ο Ghani παρουσίασε στο Λονδίνο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενότητας και εν συνεχεία αναχώρησε για τη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Στις αρχές του νέου έτους θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, όπου θα αναζητήσει τη μεγαλύτερη το δυνατόν στήριξη από τον αμερικανό πρόεδρο Οbama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης