Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευρύνονται οι απώλειες στο πετρέλαιο – Υποχωρεί κάτω από τα 70 δολ. μετά τη μείωση τιμών από τη Σαουδική Αραβία

Διευρύνονται οι απώλειες στο πετρέλαιο – Υποχωρεί κάτω από τα 70 δολ. μετά τη μείωση τιμών από τη Σαουδική Αραβία
Αναθέρμανση των πτωτικών πιέσεων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση του Ιράκ να αυξήσει τις ποσότητες πετρελαίου που εξάγει
Διευρύνονται οι απώλειες του αργού πετρελαίου Brent την Παρασκευή, κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, βάζοντας πλώρη για μια δεύτερη εβδομάδα απωλειών, με τη Σαουδική Αραβία να περικόπτει τις τιμές, μια ένδειξη ότι θα διατηρήσει την παραγωγή σε μια αγορά όπου υπάρχει υπερπροσφορά.
Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές αργού πετρελαίου που πουλά στις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ το Ιράκ είναι αποφασισμένο να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο, εμποδίζοντας ουσιαστικά την τιμή του πετρελαίου να ανακάμψει ύστερα από μια πτώση 13% την περασμένη εβδομάδα.
«Οδεύουμε προς τα 60 δολάρια τον βαρέλι στο πετρέλαιο Brent και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να το σταματήσει», σύμφωνα με τον διευθυντή της Mitsubishi Corp στο Τόκιο, Τόνι Νούναν.
Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 48 σεντ, στα 69,16 δολάρια το βαρέλι και το αργό πετρέλαιο αναφοράς ΗΠΑ υποχώρησε κατά 42 σεντ, στα 66,39 δολάρια το βαρέλι, όμως φαίνεται ότι θα καταγράψει αυτή την εβδομάδα μια μικρή άνοδο, μικρότερη του 1%.
Μόλις πριν από μία εβδομάδα η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να υποστηρίξει τη μείωση παραγωγής στον ΟΠΕΚ, «ένα ακόμη σημάδι ότι θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής», τόνισε ο Τ. Νούναν.
Η μάχη μεριδίων αγοράς αναμένεται να αναθερμανθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το Ιράκ θα αρχίσει να εξάγει περισσότερες ποσότητες, μετά την προσωρινή συμφωνία της Βαγδάτης με την τοπική κουρδική κυβέρνηση.
Παράλληλα, η Λιβύη ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία την εξόρυξη πετρελαίου στα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, τα El Sharara, μόλις σταματήσει το μπλοκάρισμα του αγωγού.
Ένας πιο δριμύς του αναμενόμενου χειμώνας θα μπορούσε να υποστηρίξει το πετρέλαιο, σημειώνει ο Νούναν, αν και προσθέτει ότι οι τιμές πιθανών να διολισθήσουν μετά το τέλος της περιόδου αυξημένης ζήτησης το πρώτο τέταρτο του 2015.
Αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, αναμένουν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ανακάμψουν τα επόμενα δύο χρόνια από τα χαμηλά πέντε ετών αυτή την εβδομάδα, καθώς θα σταθεροποιούνται οι αγορές.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το Brent κατά μέσο όρο θα φθάσει τα 82,50 δολάρια το βαρέλι το 2015.
Βεβαίως, οι χαμηλότερες τιμές υποστηρίζουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενισχύοντας την καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τζέιν Φου, διευθυντή επενδύσεων της Heartwood Investment Management στο Λονδίνο.
Όπως σημειώνει, η αναμενόμενη ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης στις ΗΠΑ από τις μειούμενες τιμές του πετρελαίου υπερτερεί των ενεργειακών κινδύνων, κάτι που αποτελεί καλό νέο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης