Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα έξι κλειδιά που θα σημαδέψουν την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2014 – Πού πρέπει να δοθεί προσοχή

Τα έξι κλειδιά που θα σημαδέψουν την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2014 – Πού πρέπει να δοθεί προσοχή
Ενδείξεις σχετικά με πιθανό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων το α' τρίμηνο του 2015 αναμένουν οι επενδυτές από την ομιλία Draghi
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις ενδείξεις που θα μπορούσε να δώσει ο διοικητής της Mario Draghi όσον αφορά το πρόγραμμα αγορά κρατικών ομολόγων, το οποίο θα μπορούσε να εξαγγελθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Όσον αφορά την ολοένα και περισσότερη σαφή αποπληθωριστική απειλή, δεν αναμένεται ότι σε αυτή τη συνεδρίαση θα υπάρξουν αποφάσεις για λήψη μέτρων ώστε να απομακρυνθεί αυτό το «φάντασμα» που ο M. Draghi ούτε να αναφέρει θέλει.
Παρακάτω ακολουθούν οι παράγοντες στους οποίους θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως τους παρουσιάζει σε σχετική ανάλυσή της η ιστοσελίδα expansion.com.

1. Ο αποπληθωρισμός ξεπροβάλλει με την πίεση του πετρελαίου
Ο έλεγχος των τιμών είναι το βασικό μέλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πρωταρχικός στόχος της είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, που όμως μέχρι τώρα παραμένει κάτω από αυτά.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τη λήψη άμεσων μέτρων σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 0,3% και απομακρύνεται κάθε φορά ολοένα και περισσότερο από τον στόχο.
Μάλιστα, και ενώ αναμενόταν μια αύξηση του πληθωρισμού, ήρθε η πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ για διατήρηση των επιπέδων παραγωγής, για να επιφέρει μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις.
Σήμερα επομένως, σημειώνεται, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που δημοσιεύει ανά τρίμηνο η ΕΚΤ.
Αν προχωρήσει σε πτωτική αναθεώρησή τους θα μπορούσε να έχει μια νέα δικαιολογία για να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος.
Οι τελευταίες προβλέψεις της έκαναν λόγο για πληθωρισμό στο 0,6% για το 2014, 1,1% για το 2015 και 1,4% για το 2016, ενώ σχετικά με την ανάπτυξη ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% φέτος, 1,6% το 2015 και 1,9% για το 2016.

2. Η ΕΚΤ δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα
Στα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού έρχονται να προστεθούν και οι αδύναμες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που οδήγησαν την ΕΚΤ στην υιοθέτηση μέτρων όπως η μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% και στο -0,2% στα επιτόκια καταθέσεων, τα ΤLTRO, ενώ έχει βάλει στο τραπέζι και το πρόγραμμα αγοράς ABS και εγγυημένων ομολόγων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πλειονότητα των ειδικών, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε άλλα βήματα, επομένως η προσοχή θα πρέπει να στραφεί σε ενδεχόμενες ενδείξεις στην ομιλία Draghi.
Το λογικότερο είναι, ελλείψει μέτρων, o Draghi να επαναλάβει το μήνυμα της 21ης Νοεμβρίου, δηλαδή ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός και οι προοπτικές του το γρηγορότερο δυνατό, όπως απαιτεί ο ρόλος μας για να σταθεροποιηθούν οι τιμές».

3. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ενδείξεις για την αγορά κρατικών ή εταιρικών ομολόγων
Οι αρνητικές προοπτικές όσον αφορά τον πληθωρισμό οδηγούν την ΕΚΤ στο να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ήτοι κρατικών ομολόγων ή εταιρικών ομολόγων.
Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2015, κάτι ωστόσο στο οποίο αντιτίθεται το γερμανικό μπλοκ, με επικεφαλής τον διοικητή της Bundesbank, J. Weidmann και μέλος της ΕΚΤ.
Παράλληλα, ο Constancio σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα εκτιμήσει αν τα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί πληρούν τις προσδοκίες της και αν είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων.
Οι ημερομηνίες για μια ενδεχόμενη ανακοίνωση υιοθέτησης αυτών των μέτρων θα μπορούσαν να είναι αυτές των επόμενων συνεδριάσεων της ΕΚΤ, ήτοι η 22α Ιανουαρίου και η 5η Μαρτίου.

4. Τι θα συμβεί στις αγορές εν αναμονή ανακοίνωσης σχετικά με το QE
Αν ανακοίνωνε η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), που είναι πολύ πιθανόν, οι δείκτες θα ξεσπούσαν ανοδικά, σύμφωνα με αναλυτή της Unicorp Mercados, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση που δεν ανακοινωνόταν κάτι σχετικό και η ρητορική παρέμενε χλιαρή, ότι η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στη διόρθωση των τιμών του πετρελαίου και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το QE, οι αγορές θα διορθώσουν σημαντικά.

5. Αξιολόγηση της αγοράς εγγυημένων ομολόγων και ABS
Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει σήμερα τα προγράμματα αγοράς ομολόγων ABS και εγγυημένων ομολόγων.
Μέχρι στιγμής, την έκτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος εγγυημένων ομολόγων έχει επενδύσει 5,078 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του προγράμματος συνολικά 17,8 δισ. ευρώ, ενώ στα ABS έχει αφιερώσει μόνον 368 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ισχύος του νέου προγράμματος.

6. Μέτρα που πιέζουν προς τα κάτω το ευρώ και την αγορά ομολόγων
Αν η ΕΚΤ συνεχίσει να μεταθέτει μέτρα για το μέλλον, θα συνεχιστούν οι πτωτικές πιέσεις στο ευρώ, το οποίο χθες, Τετάρτη, έκλεισε στο 1,23 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.
Το ίδιο συνέβη και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 1,8% και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου στις 110 μονάδες βάσης, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης