Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: ΣΥΡΙΖΑ και Podemos στέλνουν μήνυμα στο Βερολίνο - «Όχι» στη λιτότητα - Ποιος θα κερδίσει τη «μάχη»;

Financial Times: ΣΥΡΙΖΑ και Podemos στέλνουν μήνυμα στο Βερολίνο - «Όχι» στη λιτότητα - Ποιος θα κερδίσει τη «μάχη»;
Μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη και η Ιταλία, σύμφωνα με τους Financial Times
Θέμα χρόνου είναι να ανέλθει στην εξουσία κάποιας εκ των χωρών μελών της ευρωζώνης ένα κόμμα το οποίο επιθυμεί έξοδο από το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο τους στους Financial Times, o Bill Emmott.
Στον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, η η πολιτική τρέχει ταχύτερα από την οικονομία, σημειώνει ο αρθογράφος.
Ωστόσο, η ισχύουσα στρατηγική της ευρωζώνης, την οποία καθοδηγεί η Γερμανία και επιβάλλει η νέα Κομισιόν, βασίζεται στην ιδέα ότι η χελώνα της οικονομίας τελικά θα προσπεράσει τους λαγούς της πολιτικής.
Οι επιτυχίες της αντιπολίτευσης, όπως στις εκλογές της Ισπανίας το 2011 ή της Ελλάδας το 2012, προκύπτουν χάρη σε ένα ανεπανάληπτο επιχείρημα:
«Καταδικάζουμε τους ανίκανους προκατόχους μας, αλλά θα ακολουθήσουμε τις ίδιες πολιτικές. Δεν έχουμε επιλογή», αναφέρουν οι FT.
Αυτός είναι και ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ και Podemos προηγούνται σε Ελλάδα και Ισπανία αντίστοιχα.
Στην Ισπανία θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το αργότερο τον Δεκέμβριο 2015, ενώ η Ελλάδα ενδεχομένως να οδηγηθεί σε εκλογές την επόμενη άνοιξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μπλοκάρει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το άρθρο, ΣΥΡΙΖΑ και Podemos δεν είναι ξεκάθαρα κατά του ευρώ, ωστόσο υποστηρίζουν παρεμβατικές,μάλλον αριστερές στρατηγικές, που θα προκαλέσουν άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Και ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για την χώρα που βρίσκεται ανάμεσά τους στην Μεσόγειο και δεν είναι άλλος από την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Την τρέχουσα εβδομάδα, η Ιταλία βρέθηκε σε μια πρωτοφανή κατάσταση: Και τα τρία κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης τάσσονται πλέον κατά του ευρώ.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ.
Η αντι-μεταναστευτική Λίγγα του Βορρά ζητεί άμεση έξοδο από το ευρώ, ενώ το κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi φλερτάρει με την ιδέα για εθνικό νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ.
Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Matteo Renzi, για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του, απειλεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στην πραγματικότητα, η εμμονή στη συνταγή λιτότητας σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις, ενέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς κάποιες φορές κερδίζουν και οι …λαγοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης