Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών η οικονομική ανάπτυξη – Στις 51,1 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ τον Νοέμβριο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών η οικονομική ανάπτυξη – Στις 51,1 μονάδες ο σύνθετος ΡΜΙ τον Νοέμβριο
Ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ στην Ευρωζώνη υποχώρησε επίσης στις 51,1 μονάδες τον Νοέμβριο
Σε χαμηλό 16 μηνών επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με την επιβράδυνση αυτή να αντικατοπτρίζει την αδυναμία που καταγράφεται στις νέες παραγγελίες.
Σύμφωνα με τη Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε κάτω των 52,1 μονάδων του Οκτωβρίου, αλλά και των αρχικών εκτιμήσεων του Νοεμβρίου για 51,4 μονάδες.
Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες που αποτελούν χαμηλό εννέα μηνών.
Ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ στην Ευρωζώνη υποχώρησε επίσης στις 51,1 μονάδες τον Νοέμβριο, όταν τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στις 52,3 μονάδες, ενώ διαμορφώθηκε χαμηλότερα και έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 51,3 μονάδες.
Όπως σημειώνεται, η κύρια αδυναμία αποτελεί η Γαλλία, καθώς η παραγωγή στην εν λόγω χώρα υποχώρησε για έβδομο συνεχή μήνα και με τον πιο οξύ ρυθμό από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, το τελικός PMI της Ευρωζώνης είναι ακόμη πιο αδύναμος από τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που καταδεικνύει τον αδύναμο ρυθμό επέκτασης από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Με βάση τα στοιχεία, σημειώνει, η ζώνη του ευρώ οδεύει σε ανάπτυξη 0,1% το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, με πολύ ισχυρή την πιθανότητα να εισέλθει σε ύφεση από το νέο έτος, εκτός και αν η ζήτηση παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης.
Παράλληλα, τονίζεται ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια επιδείνωσης των οικονομικών επιδόσεων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή σε ύφεση.
Όπως τονίζεται, η Γαλλία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία, η οποία υφίσταται συνεχή υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ και η ανάπτυξη έχει επίσης επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ενάμισι έτος στη Γερμανία.
Η Ιταλία, σημειώνεται, ήταν η μόνη χώρα που φαίνεται να παρουσιάζει έναν βελτιωμένο ρυθμό ανάπτυξης, αυξάνοντας τις ελπίδες για έξοδό της από την ύφεση κατά το δ' τρίμηνο του 2014, αν και ο ρυθμός επέκτασης παραμένει σε απογοητευτικά μέτρια επίπεδα.
Ακόμη και η περαιτέρω ανάπτυξη που καταγράφηκε στην Ισπανία, η οποία παρουσίασε τον ισχυρότερο ρυθμό επέκτασης μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών μελών της Ευρωζώνης, δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική της, δημιουργώντας αβεβαιότητες σχετικά με τις περαιτέρω προοπτικές.
Τέλος, ο οικονομολόγος της Markit σημειώνει ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος των πρωτοβουλιών που έχουν ανακοινωθεί από την ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στις επιχειρήσεις ή την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα επιθετικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης