Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Στα χαμηλότερα 16μήνου ο PMI υπηρεσιών τον Νοέμβριο - Υποχώρησε στις 52,1 μονάδες

Γερμανία: Στα χαμηλότερα 16μήνου ο PMI υπηρεσιών τον Νοέμβριο - Υποχώρησε στις 52,1 μονάδες
Τόσο οι παραγγελίες, όσο και η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν, με αποτέλεσμα την διολίσθηση του PMI υπηρεσιών 
Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών ενισχύθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών στην Γερμανία τον Νοέμβριο με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν απώλειες, αλλά με το επιχειρηματικό κλίμα να βελτιώνεται και την απασχόληση να καταγράφει μικρή ενίσχυση.
Έτσι, ο δείκτης υπηρεσιών PMI που καταρτίζει η Markit, υποχώρησε στις 52,1 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι 54,4 μονάδων τον Οκτώβριο, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το κατώφλι ανάπτυξης των 50 μονάδων.
Σημειώνεται ότι συρρίκνωση σημείωσε και ο σύνθετος δείκτης PMI, στις 51, 7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 53,9 μονάδες τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα τους τελευταίους 17 μήνες και καταδεικνύοντας την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Oliver Kolodseike, ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας περαιτέρω ανάπτυξης του τομέας των υπηρεσιών, ωστόσο καταγράφηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης της παράγωγης στα χαμηλά 16μήνου και οι νέες επιχειρήσεις σημείωσαν οριακή ανάπτυξη, ενώ οι ανησυχίες για την αποδυνάμωση της εγχώριας οικονομίας και της πολιτικής αστάθειας οξύνθηκαν.
Τα θετικά νέα έρχονται από τον δείκτη της απασχόλησης, ο οποίος ενισχύθηκε, παρά την επικείμενη υιοθέτηση κατώτατου μισθού, αλλά και από την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις μέσα στο επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης