Διεθνή

Ευρωζώνη: Νέα επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου τον Νοέμβριο – Στις 50,1 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Νέα επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου τον Νοέμβριο – Στις 50,1 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης PMI
H ανάπτυξη που καταγράφηκε σε Ισπανία, Ιρλανδία και Ολλανδία αντισταθμίστηκε από τη συρρίκνωση σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία
Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο η επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη να διαμορφώνεται μόλις λίγο πάνω από τις 50 μονάδες, που ορίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, κάτω και από τις αρχικές εκτιμήσεις για διαμόρφωσή του στις 50,4 μονάδες.
Όπως σημειώνεται από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, «με τα τελικά στοιχεία να είναι κατώτερα των αρχικών εκτιμήσεων, η κατάσταση στη μεταποίηση στην Ευρωζώνη είναι πολύ χειρότερη της αναμενόμενης».
Η επίδοση του κλάδου, σημειώνει, είναι όχι μόνο η χειρότερη από τα μέσα του 2013, όμως εγκυμονεί ο κίνδυνος να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κλάδος, λίγο ή πολύ, έχει βρεθεί σε επίπεδα στασιμότητας από τον Αύγουστο, όμως τώρα φαίνεται, σύμφωνα με τη Markit, για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες να καταγράφουν συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα.
Όπως σημειώνεται, η γερμανική μηχανή εξαγωγών έχει σταματήσει, προκαλώντας την πιο απότομη μείωση των νέων παραγγελιών από τον Δεκέμβριο του 2012 ενώ και οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες επίσης υποχώρησαν τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τους επόμενους μήνες.
Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, σημειώνεται, παραμένουν οι λαμπρές εξαιρέσεις, όμως η ανησυχία είναι ότι και αυτές, όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, θα παλεύουν για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, εκτός κι αν η ζήτηση ενισχυθεί στις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης.

Ελλάδα: Παραμένουν οι ανησυχίες, παρά τη μερική βελτίωση – Στις 49,1 μονάδες ο ΡΜΙ τον Νοέμβριο

Κάτω από τις 50 μονάδες παρέμεινε και τον Νοέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI, στις 49,1 μονάδες, που ωστόσο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και ενισχυμένος έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στις 48,8 μονάδες.
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της market, Φιλ Σμιθ, «σε γενικές γραμμές τα στοιχεία υπέδειξαν έναν ακόμη δύσκολο μήνα για τους έλληνες κατασκευαστές, δεδομένου ότι ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε και πάλι κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων».
Ωστόσο, επισημαίνει, τα επίπεδα παραγωγής δεν μειώθηκαν περαιτέρω μετά την υποχώρηση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, ενώ οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση μειώθηκαν με βραδύτερο και οριακό ρυθμό.
Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ίσως η μείωση των παραγγελιών εξαγωγών, τομέας ο οποίος είχε καταγράψει σχετική αντοχή τους τελευταίους μήνες.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η εν λόγω υποχώρηση παρατηρήθηκε παρά τις σημαντικές εκπτώσεις που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές στις τιμές πώλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης