Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στις 51,7 μονάδες βελτιώθηκε ο μεταποιητικός PMI - Πιθανό ενδεχόμενο ο δείκτης τιμών καταναλωτή να υπερβεί το 10%

Ρωσία: Στις 51,7 μονάδες βελτιώθηκε ο μεταποιητικός PMI - Πιθανό ενδεχόμενο ο δείκτης τιμών καταναλωτή να υπερβεί το 10%
Η αύξηση των τιμών του μεταποιητικού τομέα σημαίνει την αύξηση του πληθωρισμού βάσει τιμών καταναλωτή, σημειώνει οικονομολόγος της HSBC
Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ρωσία, καθώς τόσο η παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν, παρά τις αποπληθωριστικές τάσεις.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ανήλθε στις 51,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 50,3 μονάδες και άγγιξε τα υψηλότερα 13 μηνών.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση του δείκτη στις 50,1 μονάδες, ωστόσο τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, τους διέψευσαν επί τα βελτίω.
Ο πληθωρισμός βάσει συντελεστών παραγωγής έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, λαμβάνοντας ώθηση από το ασθενές ρούβλι.
Ως συνέπεια οι τιμές της παραγωγής αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2011.
Οι νέες παραγγελίες στην μεταποίηση αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2013, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές μειώθηκε για 15ο συνεχόμενο μήνα.
Η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο, αλλά η απασχόληση, τον Νοέμβριο, υποχώρησε για 17ο συνεχή μήνα και με ταχύτερο ρυθμό από ότι τον Οκτώβριο.
«Σε συνδυασμό με την εντονότερη αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής τον Νοέμβριο, η αύξηση των τιμών στη μεταποίηση προβλέπει τη συνέχιση της ταχείας αύξησης στις τιμές καταναλωτή», ανέφερε ο Alexander Morozov, επικεφαλής οικονομολόγος στην HSBC, ενώ συμπλήρωσε πως, «έτσι οι προοπτικές για την εμφάνιση διψήφιου πληθωρισμού κατά τους επόμενους μήνες γίνονται ολοένα και πιο σταθερές».
Η πιθανότητα μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα είναι πιθανό ενδεχόμενο, ειδικότερα αν η τράπεζα διατηρήσει τους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης