Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 4 ετών το πετρέλαιο στα 76 δολ. – Μειωμένες οι προσδοκίες για επαρκή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ

Σε χαμηλά 4 ετών το πετρέλαιο στα 76 δολ. – Μειωμένες οι προσδοκίες για επαρκή μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Οι αναλυτές αναμένουν απόφαση είτε για πολύ μικρή μείωση είτε για διατήρηση του ορίου που έχει θέσει από το 2011 ο ΟΠΕΚ
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών – μελών του ΟΠΕΚ, ο «μαύρος χρυσός» υποχωρεί σε χαμηλά τεσσάρων ετών, καθώς οι προσδοκίες για απόφαση μείωσης της παραγωγής φαίνεται να ξεμακραίνουν.
Η πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου διευρύνεται, με το Brent να υποχωρεί στα 76 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε να δει από το 2010.
Οι απώλειες είναι περισσότερο εκτεταμένες στο πετρέλαιο τύπου West Texas, με αναφορά στις ΗΠΑ, το οποίο έχει υποχωρήσει στα 72 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, θα συνέλθουν στη Βιέννη οι 12 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, ώστε να αποσυρθεί ένα μέρος από το πλεόνασμα πετρελαίου από τις παγκόσμιες αγορές και να ενισχυθεί η τιμή του προϊόντος.
Σημειώνεται ότι το όριο που από το 2011 έχει θέσει ο ΟΠΕΚ για την ημερήσια παραγωγή είναι τα 30 εκατομμύρια βαρέλια, ωστόσο η πραγματική παραγωγή φθάνει τα 30,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τη Σαουδική Αραβία να φέρεται ότι θα προτείνει στη σύνοδο την περικοπή των επιπλέον 300.000 βαρελιών ημερησίως.
Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει από τις αρχές του καλοκαιριού περί το 30%, κυρίως λόγω της αυξημένης πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ και τις μειωμένης ζήτησης σε Ασία και Ευρώπη.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής σε σχέση με το όριο που έχει θέσει, ώστε να υπάρξει επαρκής ανάκαμψη της τιμής.
Η σημερινή σύνοδος του Οργανισμού και η όποια απόφαση ληφθεί επί της παραγωγής, θα δώσει πιθανότατα τον τόνο όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου του επόμενους μήνες μέχρι και τις αρχές του 2015.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης