Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Υπέρ της απόσυρσης του πλεονάσματος της παραγωγής πετρελαίου, χωρίς να μειωθεί η ποσόστωση του ΟΠΕΚ

Σαουδική Αραβία: Υπέρ της απόσυρσης του πλεονάσματος της παραγωγής πετρελαίου, χωρίς να μειωθεί η ποσόστωση του ΟΠΕΚ
Το όριο που έχει θέσει επισήμως ο Οργανισμός είναι η παραγωγή 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, όμως η πραγματική είναι 30,3 εκατ. βαρέλια
Υπέρ της απόσυρσης του πλεονάσματος πετρελαίου θα ταχθεί η Σαουδική Αραβία στην αυριανή σύνοδο των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ, προκειμένου να τονωθεί η τιμή του προϊόντος, χωρίς ωστόσο να μειωθεί η συμφωνημένη ημερήσια παραγωγή που έχει θέσει επισήμως ο Οργανισμός.
Τον Δεκέμβριο του 2011 ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από το σύνολο των χωρών - μελών του, ωστόσο η ημερήσια παραγωγή είναι αρκετά μεγαλύτερη, δηλαδή φθάνει τα 30,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η Σαουδική Αραβία, το μέλος του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή, θα αιτηθεί στα υπόλοιπα 11 κράτη μέλη του Οργανισμού να υπάρξει αναπροσαρμογή αυτού του επιπέδου, δηλαδή να αποσυρθούν τα περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως που είναι πάνω από το όριο που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Η στήριξη αυτής της απόφασης, που βασίζεται στην αυστηρή τήρηση του ορίου που έχει τεθεί για την ημερήσια παραγωγή, σύμφωνα με το ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE, «εκκολάφθηκε» στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα σύμβουλοι του ΟΠΕΚ.
Η αυριανή σύνοδος του ΟΠΕΚ είναι ίσως η πιο σημαντική των τελευταίων ετών, μετά την πτώση κατά περίπου 30% των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούλιο, μέχρι τα 80 δολάρια.
Σήμερα η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 1,2%, μέχρι τα 78,53 δολάρια το βαρέλι, μετά τη συνάντηση δύο πολύ σημαντικών μελών του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας, με δύο ακόμη πετρελαϊκές χώρες, που δεν αποτελούν μέρη του Οργανισμού, τη Ρωσία και το Μεξικό, κατέληξε χωρίς συμφωνία σχετικά με τη μείωση της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης