Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πάπας Φραγκίσκος στο Ευρωκοινοβούλιο - Εικόνα γήρανσης και κόπωσης στην Ε.Ε.- Αυξημένη η δυσπιστία των πολιτών

Ο πάπας Φραγκίσκος στο Ευρωκοινοβούλιο - Εικόνα γήρανσης και κόπωσης στην Ε.Ε.- Αυξημένη η  δυσπιστία των πολιτών
Ο πάπας Φραγκίσκος επαίνεσε τις μεγάλες ιδέες των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο προειδοποίησε για τις συνέπειες της γραφειοκρατίας
Για εικόμνα γήρανσης και κόπωσης στην Ευρώπη έκανε λόγο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 
Ο πάπας επαίνεσε τις μεγάλες ιδέες των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο προειδοποίησε για τις συνέπειες της γραφειοκρατίας στα θεσμικά της όργανα.
Παράλληλα έκανε λόγο για αυξανόμενη δυσπιστία εκ μέρους των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται με υπεροψία από τους θεσμούς.
Έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε την ιδέα μιας Ευρώπης που είναι φοβισμένη και εγωκεντρική, τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. δίνει την εικόνα της κόπωσης και της γήρανσης.
Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Μεσόγειος να μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο.
Με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που «δεν ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την "ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες".
«Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα», τόνισε.
«Ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, που βρέθηκε στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας» σημείωσε ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας και πρόσθεσε:
«Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο.
Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών.
Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα.
Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, που συνδέει τον ουρανό και τη γη.
Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν.
Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».
Ο ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για την προώθηση πολιτικών, που ενισχύουν την απασχόληση, αλλά κυρίως την αποκατάσταση «της αξιοπρέπειας των εργαζομένων μέσω της διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών εργασίας».
Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι αξιοπρέπεια μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που δεν έχει να φάει και δεν διαθέτει τα ουσιώδη προς το ζην;
Και το χειρότερο, όταν δεν έχει δουλειά, που να του δίνει την αξιοπρέπεια;».
Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τους προέδρους όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε..
Ειδικότερα, θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον Ιταλό πρωθυπουργό Mateo Renzi, λόγω της ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η προηγούμενη επίσκεψη ποντίφικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1988.
Τότε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είχε απευθύνει ομιλία στους ευρωβουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης