Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτω από τα 80 δολάρια εκ νέου ο «μαύρος χρυσός» – Αβεβαιότητα λόγω της διάστασης απόψεων στον ΟΠΕΚ

Κάτω από τα 80 δολάρια εκ νέου ο «μαύρος χρυσός» – Αβεβαιότητα λόγω της διάστασης απόψεων στον ΟΠΕΚ
Ιράν, Ιράκ και Λιβύη θα μπορούσαν να μην προχωρήσουν σε μείωση παραγωγής, αν υπήρχε σχετική απόφαση στη σύνοδο τον ΟΠΕΚ την Πέμπτη
Κάτω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι διαπραγματεύεται εκ νέου το πετρέλαιο Brent, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ, που θα συνέλθει την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, στη Βιέννη, που θα μπορούσε να αποκλείσει ορισμένες χώρες από πιθανή μείωση στην παραγωγή «μαύρου χρυσού».
Η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της συνόδου του ΟΠΕΚ συνεχίζεται, με την τιμή του πετρελαίου να παρουσιάζει και σήμερα πτωτικά σημάδια.
Χθες, Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, φθάνοντας μέχρι τα 79 δολάρια.
Το πετρέλαιο τύπου West Texas, με αναφορά στις ΗΠΑ, έφθασε να υποχωρήσει μέχρι τα 76 δολάρια το βαρέλι.
Η μείωση των τιμών του πετρελαίου λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που καταγράφεται διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg, τρεις χώρες – μέλη του Οργανισμού και συγκεκριμένα το Ιράκ, το Ιράν και η Λιβύη θα μπορούσαν να αποστασιοποιηθούν από μια πιθανή μείωση της παραγωγής που θα αποφάσιζε ο ΟΠΕΚ.
Παράλληλα, οι αναλυτές δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι τελικά θα υπάρξει απόφαση για μείωση της παραγωγής, καθώς ο Οργανισμός που παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει διατηρήσει αμετάβλητες τις επίσημες εκτιμήσεις του για την παραγωγή 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τον Ιανουάριο του 2012.
Η πρόσφατη μείωση κατά 30% της τιμής του πετρελαίου από τις αρχές του καλοκαιριού έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, να ζητήσουν μείωση της παραγωγής.
Αντιθέτως, η Σαουδική Αραβία αντέδρασε σε αυτή την πτώση της τιμής σε μείωση στις τιμές εξαγωγής, με στόχο τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς της.
Οι αναλυτές βλέπουν πίσω από αυτήν την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας μια προσπάθεια να παραμείνει ελκυστική, εξαιτίας και της αυξημένης ώθησης του μη συμβατικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης