Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν στρατηγική τα pension funds - Που επενδύουν τα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία σε Βρετανία και Νορβηγία

Αλλάζουν στρατηγική τα pension funds - Που επενδύουν τα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία σε Βρετανία και Νορβηγία
Μειώνουν σταδιακά τις θέσεις τους σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων
Μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια προσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική στην νέα παγκοσμιοποιημένη αγορά, ενώ λαμβάνουν υπ’ όψιν και τις περιβαλλοντικές πολιτικές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες συνταξιοδοτικών ταμείων, από την Νορβηγία και τη Βρετανία.
Ο διαχειριστής του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της Νορβηγίας, KLP, αποφάσισε να αποσύρει όλες τις τοποθετήσεις κεφαλαίων από τις εταιρίες άνθρακα και να επανεπενδύσει τα κεφάλαια ύψους περίπου 75 εκατ. δολαρίων, σε εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η KLP είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφάλαια (διαθέτει περίπου 67 δισ ευρώ) επενδυτική εταιρία, με πρώτη το «oil fund» της χώρας.
Η απόφαση της KLP σημαίνει ότι θα εξαιρέσει από το χαρτοφυλάκιό της 20 με 30 εταιρίες, από το σύνολο των περίπου 3.000 στις οποίες επενδύει.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε τις ίδιες αποδόσεις στο μέλλον, χωρίς αυτές τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον άνθρακα», δήλωσε ο επικεφαλής της KPL Sverre Thornes.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, η αποεπένδυση βασίζεται και στο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποσυρόμαστε από τις τοποθετήσεις μας σε εταιρίες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, καθώς κάτι τέτοιο θα επιδρούσε αρνητικά στις μελλοντικές αποδόσεις του ταμείου.
Η πρωτοβουλία αυτή της KLP σηματοδοτεί την στροφή των κεφαλαίων προς την «πράσινη» κατεύθυνση με την μεταφορά κεφαλαίων από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες και ήπιες μορφές ενέργειας.
Μάλιστα στις αρχές του έτους, μία ακόμη μεγάλη νορβηγική ασφαλιστική εταιρία, η Storebrand, απέσυρε από το χαρτοφυλάκιό της 10 εταιρίες που παρήγαγαν ενέργεια από άνθρακα σε υψηλό ποσοστό.
Οι δύο αυτές ενέργειες δημιουργούν προηγούμενο στη Νορβηγία και εικάζεται ότι σύντομα και το OilFund θα ανακοινώσει ανάλογες αποφάσεις σε σχέση με τις έως τώρα τοποθετήσεις του σε ορυκτά καύσιμα.

Μεγάλη Βρετανία

Στο μεταξύ και στη Βρετανία δύο κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μία δομική αλλαγή της επενδυτικής τους πολιτικής, σε συνεργασία με διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα, παρά την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις επενδύσεις των ταμείων σε τοπικά έργα υποδομής, και το National Association of Pension Funds προσφέρει έτοιμη πλατφόρμα για να διευκολύνει την προσέλκυση κεφαλαίων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία Avon και Dorsetπρόκειται να τοποθετήσουν σε τρίτες χώρες, 187 εκατ. στερλίνες και 40 εκατ. στερλίνες αντίστοιχα, σε συνεργασία με την αυστραλέζικη εταιρία IFMInvestrors, που επενδύει σε όλον τον κόσμο.
Η Pensions Infrastructure Platform έδωσε αγώνα για να αυξήσει τα επενδυόμενα κεφάλαια που προέρχονται από τα ταμεία.
Το αποτέλεσμα όμως θεωρείται «φτωχό», καθώς ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 330 εκατ. στερλίνες, έχοντας θέσει το φιλόδοξο στόχο των 2 δις στερλινών και μάλιστα για τον πρώτο χρόνο.
Μάλιστα ο επικεφαλήςτου Dorset County Pension Fund Nick Buckland σχολίασε λίγο σκωπτικά, ότι οι προτάσεις της PIP ήταν ενδιαφέρουσες μεταξύ των περίπου 30-40 που δέχθηκε και αξιολόγησε το ταμείο Dorset, αλλά η πρόταση του IFM θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φιλόδοξο μοντέλο και για την PIP.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης