Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBVA: Έως 1,988 δισ. ευρώ το τίμημα για την αγορά επιπλέον 15% της τουρκικής Garanti

BBVA: Έως 1,988 δισ. ευρώ το τίμημα για την αγορά επιπλέον 15% της τουρκικής Garanti
Η ισπανική τράπεζα θα δώσει 8,79 τουρκικές λίρες ανά μετοχή και θα επιτρέψει στους πωλητές να εισπράξουν το μέρισμα της χρήσης 2014 με ανώτατο όριο 0,11 τουρκικές λίρες ανά μετοχή
Στην αγορά επιπλέον ποσοστού 14,89% της τουρκικής τράπεζας Garanti προχωρά η ισπανική BBVA, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέλθει στο 39,9%, καθώς το 2010 απέκτησε αντί 4,2 δισ. ευρώ το 25% της τουρκικής τράπεζας, της δεύτερης σε ενεργητικό τράπεζας στην Τουρκία.
Η ισπανική τράπεζα θα δώσει 8,79 τουρκικές λίρες ανά μετοχή, ενώ οι πωλητές μέτοχοι θα μπορούν να εισπράξουν το μέρισμα χρήσης 2014 με ανώτατο όριο 0,11 τουρκικές λίρες ανά μετοχή.
Η BBVΑ εκτιμά ότι η αγορά αυτή του 14,89% της Garanti θα έχει θετικό αντίκτυπο στα αναλογούντα κέρδη το 2016 περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή της BBVA στην Τουρκία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για διαφοροποίηση των εργασιών της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της BBVA, Άνχελ Κάνο, επανέλαβε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της Garanti, η οποία συνέβαλε στα κέρδη του ομίλου με 235 εκατ. ευρώ, 19,8% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενος έτος.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν αστάθεια στην τουρκική οικονομία, αλλά τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και διείσδυσης του τραπεζικού τομέα στη χώρα.
Σημειώνεται ότι κύριος μέτοχος της Garanti ήταν η εταιρεία συμμετοχών Dogus Holding μέχρι το 2010, όταν πώλησε στην ισπανική BBVA το 6,29% της συμμετοχής αντί 2,062 δισ.
Το υπόλοιπο ποσοστό το απέκτησε η ισπανική τράπεζα από την General Electric.
H BBVA είχε καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή της να ενισχύσει την παρουσία της στην Τουρκία.
Ο διοικητής της, Φρανθίσκο Γκονθάλεθ, είχε επισημάνει ότι η συμμετοχή στην Garanti ήταν στρατηγική επιλογή και όχι οικονομική, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία με την Dogus Holding θα έδινε την ελευθερία στην BBVA να αποφασίσει πώς και πότε θα αυξήσει την παρουσία της στην τράπεζα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, αν τελικά η BBVA αποκτήσει επιπλέον 15% των μετοχών της Garanti και το ποσοστό της φθάσει το 39,9%, δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών.
Ωστόσο, η εξαγορά θα προχωρήσει στη «φάση β'» της συμφωνίας μετόχων που είχε υπογραφεί το 2010.
Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε μια πρώτη φάση, κατά την οποία BBVA και Dogus θα μοιράζονταν τη διοίκηση της τράπεζας, με την κάθε πλευρά να επιλέγει τέσσερα από τα εννέα μέλη του, ενώ με αμοιβαία συμφωνία θα επέλεγαν το ένατο μέλος, που θα ασκούσε χρέη διευθύνοντα συμβούλου.
Η έναρξη της δεύτερης φάσης θα επιτρέψει στην BBVA να έχει περισσότερα δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων και συμφωνιών και τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Garanti.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης