Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τον Νοέμβριο – Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος ΡΜΙ

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τον Νοέμβριο – Σε χαμηλό 16 μηνών ο σύνθετος ΡΜΙ
Αυξάνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, προτού περιμένει τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει
Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Νοέμβριο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, από τη Markit, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί σε χαμηλό 16 μηνών, στις 51,4 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο.
Αν και η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών και στις 51,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 51,5 του Οκτωβρίου, ωστόσο ο ρυθμός επέκτασης παρέμεινε μέτριος.
Παράλληλα, η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα, στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται τον Νοέμβριο στις 51,3 μονάδες έναντι των 52,3 μονάδων του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, η πτώση του PMI της Ευρωζώνης σε χαμηλό 16 μηνών αυξάνει τον κίνδυνο η περιοχή να οδηγηθεί σε μια νέα ύφεση.
Όπως σημειώνει, η ζώνη του ευρώ αγωνίζεται να ενισχύσει την ανάπτυξη, με τον ΡΜΙ να υποδεικνύει πιθανή αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,1% με 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Η πτώση των παραγγελιών για πρώτη φορά σε σχεδόν ενάμιση χρόνο, αν και είναι οριακή, υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Markit, η Γαλλία παραμένει ο κύριος παράγοντας ανησυχίας, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να υποχωρεί για έβδομο συνεχή μήνα και τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες να περιορίζεται με ταχύτερο ρυθμό.
Όσον αφορά τη Γερμανία, σημειώνει ότι έχει παρουσιάσει επιβράδυνση, ευρισκόμενη στο πιο αδύναμο σημείο από το καλοκαίρι του 2013, με τη ζήτηση να παραμένει στάσιμη.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι δίχως άλλο, οι ανακοινώσεις απογοητεύουν, ενώ τα μέτρα τόνωσης δεν παρουσιάζουν σημάδια ότι προσφέρουν οφέλη ως προς την οικονομική ανάπτυξη.
Η επιδεινούμενη τάση θα αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία, χωρίς να περιμένει να μετρήσει τα αποτελέσματα των προηγούμενων πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τονίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης