Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα - φωτιά για Goldman Sachs, JP Morgan and Morgan Stanley - Kινδυνεύουν με ζημιές 15 δισ.. λόγω επενδύσεων στα commodities

Έρευνα - φωτιά για Goldman Sachs, JP Morgan and Morgan Stanley - Kινδυνεύουν με ζημιές 15 δισ.. λόγω επενδύσεων στα commodities
Σήμερα Πέμπτη οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να υπερασπιστούν τις δραστηριότητες και επενδύσεις τους, καταθέτοντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας
Εκτεθειμένες σε τεράστιους οικονομικούς κινδύνους, φυσικές καταστροφές και πιθανά σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς βρίσκονται τρεις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, οι Goldman Sachs, JP Morgan and Morgan Stanley.
Σύμφωνα με έρευνα - καταπέλτη της αμερικανικής Γερουσίας την οποία παρουσιάζουν οι Financial Times, οι τρεις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά καταστροφικών κινδύνων για έναν και μόνο απλό λόγο: Την απόφασή τους να επενδύσουν στην αγορά των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο και τα μέταλλα.
Όπως προκύπτει μετά από ενδελεχή διερεύνηση της μόνιμης υπο-επιτροπής ερευνών της Γερουσίας - η οποία διήρκησε περί τα δύο χρόνια - οι επενδύσεις των αμερικανικών τραπεζών στην αγορά των commodities, τις καθιστά στην ίδια ευάλωτη θέση με την οποία βρέθηκε η BP, το 2010, μετά την καταστροφική διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
"Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν η BP ήταν τράπεζα. Θα οδηγείτο μοιραία στη χρεοκοπία, λόγω του ύψους των προστίμων και θα απαιτείτο μια ακόμη συνδρομή των φορολογουμένων για τη διάσωσή της από το κράτος", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής John McCain.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Γερουσίας, οι τρεις αμερικανικές τράπεζες - καθώς και ένα ακόμη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο δεν κατονομάζεται - βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημιές έως και 15 δισ. δολάρια, στο πιο ακραίο σενάριο, σε περίπτωσης εσφαλμένων επενδύσεων στην αγορά των εμπορευμάτων.
Να σημειωθεί εδώ πως η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, έχει εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο απαγόρευσης στις τράπεζες να επενδύουν στα commodities.
Σήμερα Πέμπτη οι διοικήσεις των Goldman Sachs, JP Morgan and Morgan Stanley καλούνται να υπερασπιστούν τις δραστηριότητες και επενδύσεις τους, καταθέτοντας ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών της Γερουσίας.
Οι τράπεζες αναμένεται να διαμηνύσουν πως διαδραματίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στην αγορά, παρέχοντας χρηματοοικονομικές συμβουλές αλλά και ρευστότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα την αστάθεια και τη μεταβλητότητα.
Ταυτόχρονα, Goldman Sachs, JP Morgan and Morgan Stanley αναμένεται να διαχωρίσουν τη θέση τους από ενδεχόμενους κινδύνους πρόκλησης φυσικών καταστροφών, τονίζοντας πως η ευθύνη βαραίνει όσους απευθείας διαχειρίζονται τα commodities.
Κατά τις πληροφορίες, η Goldman Sachs ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί μαζικές επενδύσεις στα μέταλλα, ωστόσο δεν εμπλέκεται σε κανένα σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς.
Η Morgan Stanley μπαίνει στο στόχαστρο των ερευνών για τις επενδύσεις που συνδέονται με το φυσικό αέριο.
Από την πλευρά της η JP Morgan ισχυρίζεται πως έχει πουλήσει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου που αφορά στα commodities, επισημαίνοντας παράλληλα πως πλέον θα επικεντρωθεί στην αγορά των derivatives (παράγωγα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης