Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Στην φυλακή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Landsbanki

Ισλανδία: Στην φυλακή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Landsbanki
Συνεχίζει τις έρευνες για τα οικονομικά εγλήματα που διαπράχθηκαν και οδήγησαν στην κρίση του 2008
Στην φυλακή αναμένεται να οδηγηθεί ο πρώην CEO μιας από τις μεγαλύτερες ισλανδικές τράπεζες, της Landsbanki, στα πλαίσια των προσπαθειών της να τιμωρηθούν όσοι έφταιξαν για την οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, ο Sigurjon Arnason, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Landsbanki, καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση για τη χειραγώγηση της αγοράς, ωστόσο οι 9 μήνες ανεστάλησαν.
Σημειώνεται ότι ακόμα δύο πρώην στελέχη της Landsbanki έχουν καταδικαστεί, ενώ ένας αθωώθηκε, σε μια υπόθεση για το αν χειραγωγήθηκε η τιμή της μετοχής της τράπεζας κατά τους μήνες που οδήγησαν στην κατάρρευσή της τον Οκτώβριο του 2008.
Η καταδικαστική απόφαση κατά του Arnason έρχεται να προστεθεί σε αυτές του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Glitnir και των Hreidar Mar Sigurdsson και Sigurdur Einarsson, πρώην διευθύνοντος συμβούλου και πρώην προέδρου της Kaupthing.
Οι τρεις μεγαλύτερες ισλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν θεαματικά το φθινόπωρο του 2008, μετά από συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων που ισοδυναμούσαν με 10 φορές το μέγεθος της οικονομίας της Ισλανδίας, καθώς χρηματοδότησαν ένα «πυροτέχνημα» εξαγορών τοπικών επιχειρηματιών στο εξωτερικό.
Η Ισλανδία είναι η μοναδική χώρα στον δυτικό κόσμο που στα πλαίσια των ερευνών της για την κρίση του, ερευνά επιθετικά τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την κατάρρευση, όπως και τα τραπεζικά στελέχη που τα αποφάσισαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης