Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το πάλαι ποτέ «αστέρι» των τουρκικών τραπεζών, Bank Asya - Ωμή παρέμβαση Erdogan καταγγέλλει η Fitch

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το πάλαι ποτέ «αστέρι» των τουρκικών τραπεζών, Bank Asya - Ωμή παρέμβαση Erdogan καταγγέλλει η Fitch
Περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της Bank Asya κατέχεται από ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της BlackRock, της Vanguard Group και της Eaton Vance
Την άνοδο και την πτώση μιας ισχυρής τράπεζας στην Τουρκία περιγράφει ανάλυση της Wall Street Journal, η οποία αφήνει σαφείς αιχμές για το ρόλο και την επεμβατικότητα της τουρκικής κυβέρνησης σε ένα κλάδο, ο οποίος θα πρέπει να δρα ανεξάρτητα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, δώδεκα μήνες πριν, η Asya Katilim Bankasi ήταν το αστέρι του τουρκικού τραπεζικού κλάδου.
Μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουρκική τράπεζα με ισχυρούς φίλους στην κυβέρνηση, βρισκόταν στο επίκεντρο του "ισλαμικού" τραπεζικού τομέα, καταγράφοντας μεγάλες αυξήσεις στο κέρδος.
Ο πρόεδρός της, Erhan Birgili είχε αναφέρει ότι η τράπεζα, η οποία κατατασσόταν μεταξύ των 20 κορυφαίων της Τουρκίας.
Για τον ίδιο ήταν ένα "ανερχόμενο αστέρι" ανάμεσα στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, καθώς συνδύαζε την ισλαμική νομοθεσία με το παγκόσμιο τραπεζικό πλαίσιο.
Ένα χρόνο αργότερα, η Bank Asya δεν λάμπει πλέον, ούσα θύμα της κόντρας του πανίσχυρου προέδρου της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, και του κάποτε συμμάχου του Fethullah Gülen.
Πλέον οι καταθέσεις έχουν φύγει, τα κέρδη εξανεμίζονται και οι μετοχές της έχουν βυθιστεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα το τρίτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ζημίες, για πρώτη φορά από το 2006.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα προβλήματα της εν λόγω τράπεζας σηματοδοτούν την υφέρπουσα πολιτικοποίηση των ρυθμιστικών φορέων υπό τον Erdogan, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο για τους επενδυτές στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fitch, Paul Rawkins, αυτό που συνέβη στην Bank Asya δεν είναι ένα θέμα κανονισμού, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων.
"Το ζήτημα είναι "ένα μαύρο σημάδι" στο ιστορικό της Τουρκίας, η οποία από το 2001 ακολουθούσε μια συνετή ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Bank Asya διατηρεί δεσμούς με τον Gulen, τον Τούρκο πρώην ιμάμη και πρώην πνευματικό καθοδηγητή του Erdogan που ζει στις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα αυτής της σύνδεσης η κυβέρνηση Erdogan τους τελευταίους μήνες προχώρησε σε σταδιακή αποδυνάμωση της καταθετικής της βάσης και απέκλεισε θυγατρικές ή ελεγχόμενες από την Asya εταιρείας από δημόσιες συμβάσεις.
Η διαμάχη έχει εξαπλωθεί στις επιχειρήσεις, που συνδέονται με τον Gulen, όπως η εταιρεία εξόρυξης Koza Altin Isletmeleri.
Ο ίδιος ο Erdogan ανέφερε πρόσφατα ότι η τουρκική τραπεζική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με το μέλλον της Bank Asya ή αλλιώς θα είναι «υπεύθυνη» αν συμβεί κάποιο ατύχημα.
Μάλιστα, κατά καιρούς έχει κατηγορήσει την τράπεζα ότι χρηματοδοτεί αντιπολίτευση στο κράτος.
Στελέχη της τράπεζας, της οποίας περίπου το ένα τρίτο των μετοχών κατέχεται από ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, της Vanguard Group και της Eaton Vance, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης