Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε υψηλό 7 ετών η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν, μετά τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας

Κοντά σε υψηλό 7 ετών η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν, μετά τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας
Τα απροσδόκητα αδύναμα στοιχεία για την Ιαπωνία ενίσχυσαν έτι περαιτέρω τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Κοντά σε υψηλό επτά ετών βρισκόταν το δολάριο έναντι του γεν σήμερα, Δευτέρα, ενώ κινούνταν υψηλότερα και έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων, μετά τα στοιχεία που κατέδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε απροσδόκητα σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το ιαπωνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και έπειτα από πτώση 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οικονομολόγοι, σημειωτέον, ανέμεναν ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 2,3%.
Τα απροσδόκητα αδύναμα στοιχεία ενίσχυσαν έτι περαιτέρω τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η ισοτιμία δολαρίου / γεν «χτύπησε» υψηλό επτά ετών, στα 117,04 γεν, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, πριν υποχωρήσει στα χαμηλά της συνεδρίασης και στα 115,46 γεν, μετά την αυξημένη ζήτηση για γεν.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, αναμενόταν να αναστείλει την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος αύξηση του φόρου κατανάλωσης, μετά την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Απρίλιο φέτος που λειτούργησε ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα το νωρίτερο τον επόμενο μήνα.
Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο υποχώρησε κατά 0,22%, στο 1,2499 από το υψηλό του 1,2576, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το γεν διολίσθησε κατά 0,26%, στα 145,27 γεν, κάτω από τα υψηλά των 146,51 γεν που σημείωσε ενδοσυνεδριακά.
Παράλληλα, το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις, εν όψει και της ψηφοφορίας αργότερα μέσα στον μήνα της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού.
Το δολάριο ήταν κοντά σε χαμηλό 14 μηνών έναντι της στερλίνας, με την ισοτιμία στερλίνας / δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,17%, στο 1,5644.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης