Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό 4 ετών η τιμή του πετρελαίου στα 78 δολ. το βαρέλι - ΙΕΑ: Συνέχιση της πτώσης και το 2015

Σε χαμηλό 4 ετών η τιμή του πετρελαίου στα 78 δολ. το βαρέλι - ΙΕΑ: Συνέχιση της πτώσης και το 2015
Δεν φαίνεται να έχει τέλος η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Δεν φαίνεται να έχει τέλος η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου τους πρόσφατους μήνες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ), ο οποίος τονίζει ότι η αδύναμη ζήτηση, το ισχυρό δολάριο και η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου, που θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνική σταθερότητα σε ορισμένες χώρες.
Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου 30% από το υψηλό του Ιουνίου, με το αργό πετρέλαιο Brent να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές του Νοεμβρίου.
Σήμερα, Παρασκευή, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν κοντά στο χαμηλό τεσσάρων ετών, στα 78 δολάρια το βαρέλι, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σύνοδο των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ αργότερα μέσα στον μήνα, στη Βιέννη, όπου ενδεχομένως να αποφασιστεί μείωση της παραγωγής.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη τάση από τις χώρες του Κόλπου για μια επίσημη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και προβλέπει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πτωτικές πιέσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού» το πρώτο ήμισυ του 2015.
Ο Οργανισμός παραδέχεται μεν ότι η απότομη πτώση των τιμών τείνουν να καταστούν «αυτο-διόρθωση» μακροπρόθεσμα, ωστόσο σημειώνει ότι η επιστροφή στις προηγούμενες υψηλές τιμές δεν είναι μια προοπτική που θα συμβεί σύντομα.
Όπως σημειώνει, γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου και προσθέτει ότι «η οικονομική ανάπτυξη δεν βασίζεται πλέον στην αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, όπως συνέβαινε άλλοτε, ειδικά όταν καταγράφεται απουσία αύξησης μισθών».
Η ΙΕΑ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 92,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για το 2014 και στα 93,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για το 2015.
Πάντως, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2015, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα είναι αδύναμη η ζήτηση για πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη ότι τόσο η Βενεζουέλα όσο και η Ρωσία, πετρελαιοπαραγωγές χώρες και οι δύο, υποφέρουν από την πτώση της παραγωγής και της τιμής των τιμών η πρώτη και από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και της κατάρρευσης του νομίσματός της η δεύτερη.
«Αν και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η παραγωγή πετρελαίου στις τρέχουσες τιμές ή ακόμα και σε χαμηλότερες γίνεται "αντιοικονομική", ωστόσο ενδεχομένως να επηρεάσει την κοινωνική σταθερότητα και εμμέσως τις προοπτικές της παραγωγής», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης