Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην έκδοση του χρυσού δηναρίου προχωρά το Ισλαμικό Κράτος - Προτρέπει τους Μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν το δολάριο

Στην έκδοση του χρυσού δηναρίου προχωρά το Ισλαμικό Κράτος - Προτρέπει τους Μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν το δολάριο
«Το καλύτερο για το Ισλαμικό Κράτος είναι να έχει το δικό του νόμισμα, για να μην εξαρτάται από κανέναν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του
Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να χτίζει το χαλιφάτο του, εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων, με μια από τις τελευταίες κινήσεις του να είναι η έκδοση δικού του νομίσματος, του χρυσού δηναρίου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από τα πρώτα χαλιφάτα που δημιουργήθηκαν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους, η οποία αναγνώστηκε την περασμένη Παρασκευή στα τζαμιά στη Νινευή και στην οποία επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», «το καλύτερο για το Ισλαμικό Κράτος είναι να έχει το δικό του νόμισμα, για να μην εξαρτάται από κανέναν».
Στο κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στα χέρια της εφημερίδας, οι Μουσουλμάνοι προτρέπονται να εγκαταλείψουν τις προσταγές της Wall Street και να συμφιλιωθούν με το ισλαμικό παρελθόν τους.
«Οι πιστοί πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο και να ανακτήσουν τον χρυσό και το ασήμι για να λάβουν μέρος στην κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ και για να μην καταρρεύσουν μαζί τους», αναφέρεται στην τετρασέλιδη ανακοίνωση, στην οποία εναλλάσσονται στίχοι από το Κοράνι με διακηρύξεις κατά των ΗΠΑ και διδαγμάτων της οικονομικής ιστορίας του Ισλάμ.
Στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία και ότι «μας ανάγκασαν να χρησιμοποιούμε χαρτονομίσματα που είχαν την ίδια αξία με τον χρυσό», μια σχέση που έσπασε το 1971 γιατί «έτσι διέταξε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, που ανήκει στους Εβραίους», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο καλοκαίρι του 1971, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, αποφάσισε να εγκαταλειφθεί η μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό και μαζί μ’ αυτήν το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών της συμφωνίας του Bretton Woods.
Το σχέδιο του Ισλαμικού Κράτους, που έχει χτίσει μια σταθερή δομή με επικεφαλής τον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, είναι να αποκτήσει ένα νόμισμα, το χρυσό δηνάριο, το οποίο σύμφωνα με το κείμενο στη μια όψη του θα έχει χαραγμένο τη Shahada, τη διακήρυξη της ισλαμικής πίστης.
Σημειώνεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του σημαντικό μέρος από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, ενώ έχει συσσωρεύσει τεράστια περιουσία από το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ισραηλινή έκδοση του περιοδικού Forbes, το Ισλαμικό Κράτος είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση, με ετήσια έσοδα 2 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης