Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Rajoy (ισπανός πρωθυπουργός): Πλήρης η αποτυχία της ψηφοφορίας της 9ης Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Μ. Rajoy (ισπανός πρωθυπουργός): Πλήρης η αποτυχία της ψηφοφορίας της 9ης Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Καταδείχθηκε ότι υπάρχουν περισσότεροι Καταλανοί από αποσχιστές, ανέφερε χαρακτηριστικά
Έπειτα από τρεις ημέρες μετά τη διεξαγωγή της συμμετοχικής ψηφοφορίας της 9ης Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έσπασε τη σιωπή του, όπως τον κατηγορούν από το κόμμα του, κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία της.
«Έπειτα από τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν, με την ανεξαρτησία να είναι το μόνο θέμα που έχει απασχολήσει την κυβέρνηση της Καταλονίας, η μεγάλη πλειοψηφία των Καταλανών δεν συμμετείχε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δύο στους τρεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν».
Υπό αυτή την έννοια, ανέφερε, «είμαστε μπροστά σε μια αλήθεια, ήδη γνωστή: υπάρχουν περισσότεροι Καταλανοί από αποσχιστές».
Παράλληλα, χαρακτήρισε πράξη πολιτικής προπαγάνδας την ψηφοφορία, ενώ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον καταλανό πρόεδρο, Artur Mas, όμως στο πλαίσιο του Συντάγματος.
«Όπως ξέρουμε, το πρώτο που θέλει να κάνει ο Α. Mas είναι να μου επιβάλλει τη διεξαγωγή ενός αληθινού δημοψηφίσματος, ενός οριστικού δημοψηφίσματος», σημείωσε ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αυτό που ήταν παράνομο πριν από ένα χρόνο εξακολουθεί να είναι παράνομο και σήμερα».
Αν επιθυμεί ο Mas την αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε, έχει όλο το δικαίωμα και θα έπρεπε πριν απ' όλα να ξεκινήσει από εκεί και το ξέρει.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα αντιτεθούν σε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση που θα θέσει τέλος στην εθνική κυριαρχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι παρών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες των καταλανών πολιτών, όχι όμως για μια παράνομη διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης