Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανάκαμψη έχασε τον ρυθμό της προειδοποιεί ο Mersch (EKT) - Να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις - Ανοικτό και το QE

tags :
Η ανάκαμψη έχασε τον ρυθμό της προειδοποιεί ο Mersch (EKT) - Να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις - Ανοικτό και το QE
Το…μπαλάκι στις κυβερνήσεις για τη στασιμότητα στην ευρωζώνη πετάει ο Yves Mersch

Να αναλάβουν δράση καλεί τα μέλη της ευρωζώνης ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Yves Mersch, καθώς όπως προειδοποιεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και αυτή της πιο σημαντικής οικονομίας της, της Γερμανίας, έχει χάσει το ρυθμό της.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχία για την «κρίσιμη» κατάσταση της υποτονικής οικονομίας της ευρωζώνης και έθεσε το βάρος της ευθύνης για δράση στις χώρες παρά στην ΕΚΤ.
«Η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός είναι ασυνήθιστα χαμηλός», ανέφερε ο κ. Μερς, προσθέτοντας ότι «η οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της».
«Σε ιστορικούς όρους η μέτρια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή», είπε. Μετά από άλλες κρίσεις, συμπλήρωσε, η ανάπτυξη «ήταν πολύ πιο γρήγορη και απότομη».
Ο Mersch ξεχώρισε επίσης τη Γερμανία, την μεγαλύτερη σε μεγάλο βαθμό οικονομία μεταξύ των 18 χωρών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται πλέον μακριά από αυτό το ζοφερό σκηνικό.
Δεν υπήρξε ένδειξη βελτίωσης της υποτονικής επίδοσής της σε πρόσφατα στοιχεία, ανέφερε.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί ελπίζουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα ασκήσει περισσότερη πίεση στην ΕΚΤ για να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς χρέους της στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται τώρα στις κυβερνήσεις να ενεργήσουν, προχωρώντας σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Η αδύναμη ανάπτυξη που βλέπουμε παντού είναι ένδειξη της ανάγκης για δράση σε ολόκληρη την ευρωζώνη», ανέφερε.
Μίλησε για τη σημασία των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» ενός όρου που έχει να κάνει για παράδειγμα με πιο ευέλικτους όρους εργασίας.
O αξιωματούχος της ΕΚΤ πάντως άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και την ποσοτική χαλάρωση (QE),  τονίζοντας πως «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε όλες τις πιθανότητες ανάλογα με το ρίσκο τους, το πόσο εφικτές είναι, τα όρια των εργαλείων και την αποτελεσματικότητά τους.
Θα ήταν ανεύθυνο να μην εξετάσουμε όλες τις επιλογές» δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης