Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αλλαγή πλεύσης από την κεντρική τράπεζα - Περιορίζει τους ελέγχους στο ρούβλι, στόχος η μείωση του πληθωρισμού

Ρωσία: Αλλαγή πλεύσης από την κεντρική τράπεζα - Περιορίζει τους ελέγχους στο ρούβλι, στόχος η μείωση του πληθωρισμού
Σε έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποβάθμισε τις προοπτικές για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς, ενώ δεσμεύτηκε να ρίξει τον πληθωρισμό κάτω του 4% το 2017 
Νέες χαμηλότερες προοπτικές για την ανάπτυξη του ΑΕΠ υιοθέτησε σήμερα, Δευτέρα, η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ προέβη και σε αναθεώρηση των κεφαλαιακών εκροών.
Ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητο το πλάνο της για μείωση του πληθωρισμού κάτω από 4%, ενώ υπογράμμισε ότι θα δεν θα προβεί σε περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης του ρουβλίου.
Στην έκθεσή της για την νομισματική πολιτική της περιόδου 2015-2017, η κεντρική τράπεζα αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά ζητήματα και τις εξωτερικές οικονομικές συνθήκες που απειλούν την ρωσική οικονομία και την νομισματική πολιτική της.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η τράπεζα αναμένει ότι τα μέτρα και οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας θα διατηρηθούν ως το τέλος του 2017.
Πλέον, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 0,3% το τρέχον έτος, από προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη κατά 0,4%, ενώ εκτιμά και ότι οι καθαρές εκροές κεφαλαίων θα αγγίξουν τα 128 δισ. δολάρια, 28% πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση για εκροές 100 δισ. δολαρίων.
Ως προς τις κεφαλαιακές επενδύσεις αποτιμά ότι θα μειωθούν κατά 3,3%, από προηγούμενη εκτίμηση για ενίσχυση κατά 3%.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον για την Ρωσία, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ρίξει τον πληθωρισμό κάτω από το 4% το 2017.
Για αυτή την χρονιά επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 8%, ενώ να σημειωθεί πως για την τράπεζα η μείωση του πληθωρισμού θα είναι εφικτή αν η Ρωσία άρει τον περιορισμό στις εισαγωγές των αγαθών, που έχει επιβάλει ως αντίποινα στη Δύση.
Πρόκειται, πάντως, για μια γενικότερη προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να εγκαταλείψει σταδιακά τον αυστηρό έλεγχο του νομίσματος και να περάσει σε μια πιο ορθόδοξη πολιτική με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας, πάντως, η διοικητής Elvira Nabiullina, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα «φιλόδοξο στόχο» μετά από την απότομη υποτίμηση του ρουβλίου και τόνισε ότι δεν θα προσπαθήσει να επιτύχει αυτό τον στόχο το συντομότερο δυνατόν και «με κάθε κόστος».
«Σχεδιάζουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, σε περίπτωση που οι περιορισμοί στο εμπόριο παραμείνουν σε ισχύ, όπως έχει ανακοινωθεί, για χρονικό διάστημα ενός έτους, και εν απουσία νέων αρνητικών παραγόντων, η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα μειωθεί στο 4% το 2017, χωρίς σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας», σημείωσε η διοικητής.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της σχετικά με την έκθεση της κεντρικής τράπεζας, η αναπληρώτρια πρόεδρος, Ksenia Ydaeva, σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η σφιχτή νομισματική πολιτική από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, όσο επιμένουν οι δυσμενείς παράγοντες.
«Η Τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει να εφαρμόζει σφιχτή νομισματική πολιτική όσο υπάρχουν κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό εν μέσω δυσμενών εξωτερικών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών», ανέφερε.
Η πολιτική αυτή, σημείωσε, θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε λογικά πλαίσια και θα προστατεύσει τους ρώσους πολίτες και τους ρώσους παραγωγούς από εξωτερικά σοκ.
Πρόσθεσε δε, ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι ευνοϊκή για την υποκατάσταση των εισαγωγών και την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.
Με βάση το θετικό σενάριο, η ρωσική οικονομία μπορεί να παρουσιάσει ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% το 2017, όμως το ποσοστό ανάπτυξης θα είναι θετικό ακόμη και σε ένα αρνητικό σενάριο, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μόλις εμφανιστεί μια σταθερή τάση μείωσης του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών, η Τράπεζα της Ρωσίας θα είναι έτοιμη να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική της».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ξέφρενη ζήτηση στην αγορά ξένου συναλλάγματος, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα περιορίσει προσωρινά την παροχή ρευστότητας σε ρούβλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης