Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Βρετανοί βιομήχανοι προειδοποιούν: Η Ευρωζώνη απειλεί την ισχυρά αναπτυσσόμενη βρετανική οικονομία

Οι Βρετανοί βιομήχανοι προειδοποιούν: Η Ευρωζώνη απειλεί την ισχυρά αναπτυσσόμενη βρετανική οικονομία
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, κυρίως στη Γερμανία, και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία απειλούν την Ευρωζώνη και κατ' επέκταση τη Βρετανία
Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη βρετανική οικονομία από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ επισημαίνει σε συνέντευξή του στο CNBC ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), John Cridland.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μπορεί η βρετανική οικονομία να έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2014, ωστόσο δεν είναι απρόσβλητη από την επιβράδυνση που καταγράφεται στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία.
«Ανησυχώ περισσότερο απ' ό,τι εδώ και πολύ καιρό για την Ευρωζώνη», σημειώνει και προσθέτει ότι «η επιβράδυνσης της ανάπτυξης κυρίως στη Γερμανία και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη της Ευρώπης και επομένως και για τη βρετανική ανάπτυξη».
«Η βρετανική οικονομία "ίπταται". Δεν βλέπω προς το παρόν ότι αυτές οι αντιξοότητες θα την επιβραδύνουν», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί.
Η οικονομία της Βρετανίας έχει επιδείξει ισχυρή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους εν συγκρίσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και η παραγωγή μειώθηκε ελαφρώς κατά το τρίτο τρίμηνο.
Το βρετανικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους έναντι του δεύτερου, ενώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%.
Στην Ευρωζώνη, αντιθέτως, το β' τρίμηνο καταγράφηκε στασιμότητα, με την επιβράδυνση που καταγράφεται στη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γερμανία, να δημιουργεί ανησυχίες.
Σύμφωνα με τον J. Cridland, η Γερμανία πρέπει να αναθερμάνει την οικονομία της προχωρώντας σε επενδύσεις στις υποδομές και η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το σύστημα συντάξεων.
«Αν αυτές οι δύο οικονομίες λάβουν δράση, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, για να προχωρήσει στην πλήρη ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έτσι, δεν θα υπάρξει στασιμότητα στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη και η βρετανική οικονομία θα συνεχίσει να "ίπταται"».
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της βρετανικής Συνομοσπονδίας, που θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεσα βήματα για την ενίσχυση των επιπέδων διαβίωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες της εργατικής τάξης.
Για να γίνει αυτό, σημειώνει, θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση και με την δωρεάν φροντίδα για παιδιά ενός και δύο ετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον J. Cridland, ο καλύτερος τρόπος για να παραχθούν περισσότερα φορολογικά έσοδα είναι μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αν περικοπούν οι φορολογικοί συντελεστές, θα υπάρξει μια περισσότερο επιχειρηματική οικονομία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όσο περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα, θα πληρώσουν τελικά μεγαλύτερο φόρο, ακόμη και αν οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλότεροι».
Παρά το γεγονός ότι οι περικοπές δαπανών είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του βρετανικού ελλείμματος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της CBI, «δεν μπορεί μόνο να κάνεις περικοπές και να περιμένεις, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να έρθει η ανάπτυξης και πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της ανάπτυξης θα διαχυθούν σε κάθε έναν στην κοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης