Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο ΥΠΟΙΚ απορρίπτει την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος

Βενεζουέλα: Ο ΥΠΟΙΚ απορρίπτει την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος
Πολλοί είχαν βιαστεί να χαρούν ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα σήμανε την υποτίμηση του bolivar
«Μια υποτίμηση του bolivar δεν είναι στα βραχυπρόθεσμα σχέδιά μας», δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών της Βενεζουέλας, Rodolfo Marco Torres, κάνοντας σκόνη τα όνειρα πολλών, οι οποίοι ευελπιστούσαν πως η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού», θα οδηγούσε σε φθηνότερο bolivar.
Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα για την οικονομία της Βενεζουέλας, για την οποία πολλοί θεωρούν, επίσης, ότι βρίσκεται σε ύφεση, καθώς το «σκληρό» νόμισμα έχει προκαλέσει ελλείψεις αγαθών καθημερινής χρήσης, ενώ η εν λόγω εικόνα έχει προκαλέσει την ανησυχία των επενδυτών για το αν η χώρα είναι σε θέση να πληρώσει τα χρέη της.
Και ενώ η αυστηρή νομισματική πολιτική είναι στο επίκεντρο των οικονομικών δεινών της Βενεζουέλας, εντούτοις η νομισματική χαλάρωση φαίνεται ότι είναι ανάθεμα για κάποιες ριζοσπαστικές ιδεολογίες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Μια υποτίμηση θεωρείται ότι θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για τον πρόεδρο Maduro, του οποίου η δημοτικότητα έχει ήδη πέσει στις δημοσκοπήσεις λόγω της υπό κατάρρευση οικονομίας.
Όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η Barclay’s: «Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην κυβέρνηση για τη λήψη αποφάσεων, μετά από μήνες αδράνειας, ενώ δίνει και τις απαραίτητες δικαιολογίες στον πρόεδρο Maduro να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις εσωτερικά.
Παρ 'όλα αυτά, δεν βλέπουμε καμία αίσθηση του επείγοντος στις αρχές ακόμα.
Θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή των μέτρων, ενώ κάποια θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς καν να ανακοινωθούν επίσημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης