Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράξη προπαγάνδας χαρακτηρίζει η Μαδρίτη το άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Πράξη προπαγάνδας χαρακτηρίζει η Μαδρίτη το άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ψηφοφορία τονίζουν οι Αρχές της Καταλονίας
Μια ακόμα ισχυρή «κόντρα» μεταξύ της Μαδρίτης και της Καταλονίας προκάλεσε το χθεσινό άτυπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας έκανε λόγο για πράξη προπαγάνδας τη στιγμή που ο επικεφαλής της Καταλονίας, Αρτούρ Μας τόνιζε ότι η ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
«Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι (ψήφισαν), πρόκειται για μια πλήρη επιτυχία, με δεδομένες τις συνθήκες οι οποίες επικράτησαν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μας, καταγγέλλοντας την «μυωπία» και την «αδιαφορία» της ισπανικής κυβέρνησης έναντι της Καταλονίας και υποστηρίζοντας ότι οι χθεσινές κάλπες απέδειξαν πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί «μόνη» της, με δική της κυβέρνηση.
Το δημοψήφισμα στερείται ουσιαστικής αξίας, αφού δεν θεωρείται νομικά έγκυρο ή δεσμευτικό, καθώς δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι, ή εκλογική επιτροπή.
Η διαδικασία είχε κριθεί μάλιστα έκνομη από τη Μαδρίτη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας έκανε λόγο για «πολιτική προπαγάνδα» υπέρ του Αρτούρ Μας, χωρίς καμιά «δημοκρατική εγκυρότητα».
«Η Ισπανία είναι μια δημοκρατική χώρα,  η οποία απολαμβάνει ελευθερία της έκφρασης και στην οποία οι ψηφοφορίες διέπονται από αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι εγγυώνται την αμεροληψία και την ουδετερότητά τους. Καμιά από τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώθηκε» κατήγγειλε ο Ραφαέλ Καταλά, χαρακτηρίζοντας τους οργανωτές της διαδικασίας «μεροληπτικούς» και «προκατειλημμένους».
Ακόμη, προειδοποίησε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν «εντός των προσεχών ημερών» εάν θα προχωρήσουν σε «νομικές ενέργειες» ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες «ποινικές ευθύνες» που πρέπει να αποδοθούν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης