Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Ιντερπόλ για τους τζιχαντιστές - Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ 33 κρατών για πιθανούς τρομοκράτες

Συναγερμός στην Ιντερπόλ για τους τζιχαντιστές - Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ 33 κρατών για πιθανούς τρομοκράτες
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταλλαγής πληροφοριών για τους ξένους μαχητές ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013
Oι αστυνομικές αρχές 33 κρατών μελών της Ιντερπόλ ανταλλάσσουν ήδη πληροφορίες σχετικά με τους πολίτες ξένων χωρών που μεταβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να συμμετάσχουν στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο), ένα φαινόμενο που βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της 83ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του οργανισμού, που ολοκληρώνονται σήμερα στο Μονακό.
Ο Αμερικανός Ρόναλντ Νομπλ, καθηγητής νομικής, που διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ για ένα διάστημα 14 ετών, διευκρίνισε ότι αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταλλαγής πληροφοριών για τους ξένους μαχητές ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.
Τα 190 κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ακόμα και αν δε συμμετέχουν στη διαδικασία ανταλλαγής.
Περίπου 820 ονόματα περιλαμβάνονται στους καταλόγους που έχουν ανταλλάξει οι χώρες μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο. Οι κατάλογοι αυτοί όμως είναι ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.
Πρόσωπα ωστόσο που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστικές ενέργειες περιλαμβάνονται επίσης στα «κόκκινα δελτία» της Ιντερπόλ, γεγονός που επιτρέπει στις αρχές να τα συλλάβουν όταν περνούν τα σύνορα.
Επιπλέον οι μαχητές από ξένες χώρες που μεταβαίνουν στο Ιράκ και τη Συρία διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια τα οποία μπορούν εύκολα να ακυρωθούν, υπογράμμισε ο Νομπλ, τον οποίο διαδέχεται έπειτα από 3 θητείες ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ (αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος, ή BKA).
Με την έλευση του Διαδικτύου, η εργασία της Ιντερπόλ έχει ριζικά αλλάξει, υπογράμμισε ο Νομπλ, παρουσιάζοντας έναν απολογισμό της θητείας του. Έως το 2000 οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών διεξάγονταν με δυσκολία μέσω των 160 γραφείων που διαθέτει η Ιντερπόλ παγκοσμίως. Όμως το 2013 ανταλλάχθηκαν περίπου 17,5 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω ασφαλών πρωτοκόλλων, έναντι μόλις 2,7 εκατομμυρίων το 2000.
Ενισχυμένη με εργαλεία πληροφορικής που είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικά, η διεθνής αστυνομική συνεργασία συνέβαλε καθοριστικά στο να συλληφθούν 9.000 εγκληματίες το 2013 (έναντι 1.500 το 2001).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης